Την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Τρίτη, μια ημέρα μετά την σύνοδο κορυφής γνωστή και ως Eurogroup στην οποία πάντως δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση για την δόση του δανείου στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε απο την γερμανική κυβέρνηση, η κα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και τόνισε πως το Βερολίνο θέλει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση με την τρόικα εργάζονται σε 24ωρη βάση προκειμένου τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Από τις 11 το πρωί, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Reuters, εκτίμησε πάντως πως δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα οι εκθέσεις για τις μεταρρυθμίσεις και την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις στη σύνοδο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει πρόσβαση στις προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.