Υπερδιπλάσιες είναι πλέον οι τιμές των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με το που βρίσκονταν στις αρχές Ιουνίου, όταν η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ήταν στο απόγειό της λόγω της δεύτερης διαδοχικής προεκλογικής περιόδους που διένυε η χώρα.

Η άνοδος των τιμών στα ελληνικά ομόλογα έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη σε όσους εκείνη την περίοδο πήραν το ρίσκο να αγοράσουν ελληνικό χρέος.

Παρόλα αυτά, οι τιμές των ελληνικών τίτλων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι το 1 ευρώ ελληνικού χρέους – και συγκεκριμένα των νέων 10ετων ομολόγων που εκδόθηκαν μετά το PSI – έχει αυτή τη στιγμή τιμή 29 λεπτά του ευρώ. Ωστόσο, την 1 Ιουνίου – που έχει καταγραφεί το ιστορικό χαμηλό της τιμής τους – τα νέα 10ετη ομόλογα διαπραγματεύονταν στα 13 λεπτά.

Δηλαδή, από την 1η Ιουνίου, οι τιμές των 10ετων ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 123,1%. Αντιθέτως, το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία οδήγησε σε μείωση κατά 55,8% της τιμής των 10ετων ελληνικών ομολόγων μέσα σε τρεις μήνες από την έκδοσή τους. Με το «καλημέρα» της έκδοσης των νέων 10ετων ελληνικών ομολόγων, η τιμή τους ήταν στα 27 λεπτά (στις 9 Μαρτίου 2012), ενώ έφτασε στο ανώτερο σημείο της στις 15 Μαρτίου (29,38 λεπτά).

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η αγορά από την αρχή δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποφύγει την χρεοκοπία και τιμολογεί τα νέα ελληνικά ομόλογα πολύ χαμηλά. Μέχρι την δημιουργία της συγκυβέρνησης, οι τιμές υποδιπλασιάστηκαν, ενώ από τον Ιούλιο και μετά που άρχισε να δουλεύει η κυβέρνηση οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν.

Μέσα σε αυτό το «πάνω – κάτω» των τιμών, υπήρξαν αρκετοί που κατάφεραν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, ανέφερε ότι ο κ. Daniel Loeb, διαχειριστής επενδυτικού κεφαλαίου Third Point (hedge fund manager) «έχτισε» σημαντική θέση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα τον Σεπτέμβριο, κερδίζοντας 3,4%, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στους επενδυτές του.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας από την άποψη των συναλλαγών που έγιναν επί των ελληνικών ομολόγων στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες αξίας 100 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, όταν τον Ιούνιο είχαν γίνει 27 εκατ. ευρώ.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, το παραπάνω hedge fund αύξησε την έκθεσή του σε ευρωπαϊκά ομόλογα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αγοράζοντας και ελληνικά ομόλογα προς 17 λεπτά του ευρώ και με μέση διάρκεια 20 χρόνια, εν αναμονή «μιας ισχυρής αντίδρασης από την ΕΚΤ» στις αγορές που πλήττονται.

Σύμφωνα με τον κ. Loeb, οι αγορές τιμολογούν λάθος το ελληνικό χρέος ώστε να αντικατοπτρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σενάριο το οποίο η Third Point θεωρεί απίθανο.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook