Ξεκίνησε σήμερα ο «4oς Διεθνής Διαγωνισμός παραδοσιακής κουζίνας» στον Ζαρό που θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Λαογραφικού Μουσείου Ζαρού «Στα μονοπάτια της παράδοσης» σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Φαιστού και την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Παρόν στην έναρξη των εκδηλώσεων έδωσαν μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πιτσούλης.

Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν ως κεντρικό θέμα το Μινωικό Πολιτισμό και θα περιλαμβάνουν εκτός από τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού, ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως: παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων, σεμινάρια και συναυλίες, μεταξύ άλλων.

Ο διαγωνισμός παραδοσιακής κουζίνας έχει καθιερωθεί ως θεσμός στην Κρήτη και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια, σε παγκρήτιο επίπεδο, σχεδιασμού και υλοποίησης ενός διαγωνισμού όπου οι συμμετέχοντες θα παρασκευάζουν τις μαγειρικές δημιουργίες τους με τη χρήση της παραστιάς και της ξυλόσομπας.

Ο Δήμος Φαιστού σας καλεί στο Δ.Δ. Ζαρού για να γνωρίσετε από κοντά αλλά και να γευθείτε αγνές παραδοσιακές συνταγές εμπνευσμένες από την Κρητική και όχι μόνο Κουζίνα σε μια προσπάθεια προβολής και αξιοποίησης του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής. Επίσης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα παρασκευαστεί το μεγαλύτερο Αντικριστό καθώς και ο μεγαλύτερος Τζουλαμάς, ένα Μεσαρίτικο γλυκό πολύ διαδεδομένο στην περιοχή.

Η Δήμαρχος Φαιστού κ.Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη ως οικοδέσποινα της εκδήλωσης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, επισήμανε στην ομιλία της: «Ο Δήμος Φαιστού πιστός στις παραδόσεις, στα ήθη και στα έθιμα της περιοχής στηρίζει την προσπάθεια των κατοίκων του Δ.Δ Ζαρού που εργάστηκαν πυρετωδώς όλες αυτές τις μέρες για να μπορέσουμε όλοι μας να απολαύσουμε καταπληκτικές δημιουργίες βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές.

Η διατροφή και ιδιαίτερα η παραδοσιακή κουζίνα κατέχουν εξέχουσα θέση στη ζωή των Κρητικών και οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε όλους εμάς να γνωρίσουμε αλλά και να γευθούμε φαγητά που αποτελούσαν την καθημερινή διατροφή των Κρητικών και σήμερα έχουν γίνει κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο Δήμος Φαιστού συνεχίζοντας τις δράσεις του, προβάλλοντας τα πλούσια Τουριστικά και Πολιτιστικά αποθέματα, στηρίζει την προσπάθεια για να διατηρηθεί άσβεστη η παραδοσιακή κουζίνα και να μπορέσει να εξελιχθεί ως ένας μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχής της Μεσαράς. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για αυτή την εκδήλωση».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων που σε συνδυασμό με στοχευμένες και εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων μας.

«Στην Περιφέρεια Κρήτης μέσα από τις δράσεις μας στοχεύουμε μεταξύ άλλων την ανάδειξη των Κρητικών προϊόντων και της Κρητικής κουζίνας, και η σύνδεση τους με τον τουριστικό τομέα, ώστε μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, σύντομα να αποτελούμε ένα γαστρονομικό προορισμό στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Πιτσούλης και πρόσθεσε: «Σημαντική επιδίωξη μας είναι τα προϊόντα και ο τουρισμός της Κρήτης να αποκτήσουν τη δική τους ονομασία. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην καθιέρωση της εμπορικής ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» για την αναγνώριση και πιστοποίηση των εξαιρετικά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών του νησιού μας στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook