Περίπου 5 ώρες διήρκησε η σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, ενώ ορίστηκε νέο ραντεβού για τις 11 το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο των επώδυνων μέτρων.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 4. «Σε όλες τις ενότητες υπάρχει ακόμα κενό» είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι στη διάρκεια της 5ωρης συνάντησης εξετάστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, οι δαπάνες που αφορούν σε υποχρεώσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Επίσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση για την πορεία των εσόδων.

Σε ερώτηση για την απόκλιση που χωρίζει τις δύο πλευρές, το ίδιο στέλεχος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα νούμερα, ενώ για την υπόθεση των συντάξεων του ΟΓΑ, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σχετικά με τα (μεγαλύτερα) νούμερα που υπολογίζει η τρόικα για την ύφεση του 2013, το ίδιο στέλεχος επισήμανε ότι η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι η τρόικα έχει υπολογίσει μέτρα μεγαλύτερα από όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013.

Το Σάββατο θα εξεταστούν τα θέματα των τραπεζών και της ανακεφαλαιοποίησης.

Η τρόικα πιέζει ώστε ο προϋπολογισμός του 2013 να περιλαμβάνει μέτρα 9 δισ. ευρώ, έναντι 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο προσχέδιο. Αν τελικώς γίνει αυτό, τότε η ύφεση το 2013 θα είναι υψηλότερη από το 3,8% που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι στόχοι για τη Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι την ερχόμενη Δευτέρα, στο Eurogroup, «να υπάρξει διαπίστωση της προόδου» και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου.

Πάντως, νωρίτερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους στο Reuters, έλεγαν ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18-19 του μηνός, ενώ υπογράμμιζαν ότι δεν εξετάζουν σενάριο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, όπου η Ελλάδα και η Ισπανία θα είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου, θα πρέπει να αναμένεται διεξοδική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Η σχετική συζήτηση, όπου θα λάβουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι εκπρόσωποι της τρόικας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την πορεία των διαβουλεύσεων στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των κοινοτικών αποφάσεων για την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν τις επηρεάζουν.

Θετικό είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα έρθει στην Αθήνα (για πρώτη φορά από την έκρηξη της ελληνικής κρίσης πριν τρία χρόνια) την επόμενη Τρίτη.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να «κλειδώσει» η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και η διετής επιμήκυνση του Μνημονίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξή του στην Handelsblatt, είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει εάν αποδεχθεί χαμηλότερα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα (που κατέχει) ή εάν εγκρίνει τη μετακύλισή τους όταν αυτά λήξουν.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε «όχι» στη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων.

Μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις συντάξεις

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί σενάρια για μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, προκειμένου να κλείσει το «χάσμα» των περίπου 2 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Οι πιέσεις της τρόικας για «εμπροσθοβαρές» πακέτο με τα περισσότερα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται στο 2013, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο να προσδιορίσει για το 2013 μέτρα 9 δισ. ευρώ, αντί 7,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό πακέτο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό όφελος θα ήταν μικρό, εξετάζεται το σενάριο για «ψαλίδι» στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό, θα πρέπει οι μειώσεις να ξεκινήσουν από τις συντάξεις των 600 ευρώ, όπως επισημαίνουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων

Με το κλιμάκιο των δανειστών συμφωνήθηκε και ένα νέο πλάνο για την επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχε νωρίτερα η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (Τάκης Αθανασόπουλος και Γιάννης Εμίρης), οι οποίοι ενημέρωσαν για το χρονοδιάγραμμα και τα προσδοκώμενα έσοδα.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει «κλείσει» η διαδικασία για τα Κρατικά Λαχεία, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook