Στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, συνέβαλαν δυο διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές του Harvard, ο Χρήστος Μαντζώρος και ο Γεώργιος Τσώκος οι οποίοι αναγορεύονται απόψε επίτιμοι διδάκτορες της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Χρήστος Μαντζώρος είναι καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα είναι διευθυντής στο Τμήμα/Κλινική της Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού των τριών Νοσοκομείων του Πανεπιστημίου Harvard Boston VA Healthcare System καθώς και στη μονάδα Διατροφής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Νοσοκομείου BIDMC και του κέντρου Joslin Diabetes Center στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. Ερευνητικά ο κ. Μαντζώρος είναι πρωτοπόρος στην ανακάλυψη ότι ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο που εκκρίνει μια πλειάδα ορμονών. Κατόπιν αυτών ανακαλύφθηκε μια σειρά διαγνωστικών εργαλείων, αλλά και καινούριων φαρμάκων για τα νοσήματα που συνδέονται μ’ αυτόν. Δύο από τα φάρμακα αυτά (λεπτίνη, ΙΝΤ31) βρίσκονται στην τελευταία φάση κλινικών δοκιμών (φάση ΙΙΙ), πριν τη χρησιμοποίησή τους στην καθημερινή κλινική πράξη.

Αναφερόμενος στα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ο κ. Μαντζώρος είπε: «Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων όπως φάρμακα που στοχεύουν να μειώσουν την απορρόφηση θερμίδων από το γαστρεντερικό, φάρμακα που στοχεύουν να δώσουν μήνυμα στον εγκέφαλο ώστε να έχει κανείς το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης υπάρχει μία άλλη κατηγορία φαρμάκων που αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση. Μπορεί επίσης να γίνει ένας συνδυασμός όλων αυτών».

Ο Γεώργιος Τσώκος είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard και Διευθυντής του Τμήματος/Κλινικής Ρευματολογίας στο κύριο Πανεπιστημιακά Νοσοκομείο (BIDMC). Το ερευνητικό έργο του επικεντρώθηκε στους μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσώκος, ο ερυθηματώδης είναι μια αυτοάνοση νόσος που προσβάλει κυρίως γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και πλήττει όλα τα όργανα, από τον εγκέφαλο μέχρι τις αρθρώσεις, τα νεφρά, το δέρμα και πολλά ζωτικά όργανα.

«Η προσβολή αυτών των οργάνων είναι σημαντική και κρισιμότατη. Από πλευράς θεραπείας είμαστε ακόμη πίσω. Χορηγούνται στους ασθενείς ανοσοκατασταλτικά τα οποία από μόνα τους έχουν πολλές παρενέργειες και γίνονται προσπάθειες να βρεθούν φάρμακα που θα είναι πιο ειδικά θα έχουν λιγότερες παρενέργειες και θα βοηθούν τους αρρώστους. Δυστυχώς αυτή η πρόοδος είναι αρκετά αργή για διάφορους λόγους. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει πρόσφατα ένα φάρμακο για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Αυτό το φάρμακο δεν έχει πολλές παρενέργειες αλλά η κλινική του χρησιμότητα είναι μικρή. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε και άλλα φάρμακα που θα είναι πιο ειδικά και θα έχουν λιγότερες παρενέργειες» ανέφερε ο κ. Τσώκος.


zougla.gr από ΑΠΕ