Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται αυτήν την ώρα στην Τρίπολη και αντιαεροπορικά πυρά φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό της λιβυκής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη και τα πυρά προέρχονται από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμματίζει μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή του αργότερα σήμερα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης Λιβύης, η οποία κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν πολίτες με τις αεροπορικές τους επιθέσεις στο έδαφός της.

Την ίδια ώρα, οι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις επιτέθηκαν σήμερα στη Μιζουράτα -το μόνο ισχυρό προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην Δυτική Λιβύη, σκοτώνοντας δεκάδες άμαχους και κόβοντας την παροχή νερού και ηλεκτρικού της πόλης.

Για άλλη μια φορά, οι λιβυκές πολεμικές δυνάμεις καταπάτησαν την υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους κατοίκους της Μιζουράτα που είχαν κατέβει στους δρόμους, προκειμένου να στήσουν οδοφράγματα και αν εμποδίσουν τους καθεστωτικούς να εισβάλουν στην πόλη.

\"\"Σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές και μαρτυρίες κατοίκων, οι νεκροί από τις επιθέσεις του καθεστώτος στην πόλη ξεπερνούν τους 40 και πάνω από 300 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένοι στα νοσοκομεία της πόλης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδιζαν σήμερα, επί πολλές ώρες, την πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η στρατιωτική συμμαχία ενίσχυσε την ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη ρίχνοντας 10-12 πυραύλους κατά επιλεγμένων λιβυκών στόχων, βομβαρδίζοντας και το κτιριακό συγκρότημα-οχυρό του Καντάφι στην Τρίπολη. 

Στόχος ο Καντάφι;

Η αποχώρηση από την εξουσία του Λίβυου δικτάτορα, Μουάμαρ Καντάφι, \”παραμένει ο τελικός στόχος\” των Ηνωμένων Πολιτειών, επανέλαβε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από τρεις ημέρες στρατιωτικών πληγμάτων στη Λιβύη.

\”Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν ως στόχο την προστασία των αμάχων και δεν στοχεύουν τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι\” ανέφερε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενώ ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος για τη συμμαχία να βάλει ως \”στόχο\” τον Λίβυο συνταγματάρχη.



Πού βρίσκεται ο Καντάφι;

Σύμφωνα με το CNN η τοποθεσία που βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει άγνωστη όπως και οι προθέσεις του. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι στόχος των χθεσινοβραδινών βομβαρδισμών δεν ήταν ούτε ο Καντάφι ούτε το σπίτι του, την ώρα που η Βρετανία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποτελέσει στόχο ο Λίβυος ηγέτης.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ σε ερώτηση αν ο Καντάφι αποτελεί στόχο απάντησε ότι «Θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα… όμως θα πρέπει να υπολογιστούν οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, που είναι πιθανό να προκύψουν».  Ωστόσο, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας, στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς είπε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι δεν αποτελεί στόχο και υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την απόφαση του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή και το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σκοπός της διεθνούς συμμαχίας είναι η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και \”σε καμία περίπτωση\” δεν έχει στόχο την εξόντωση του Μουάμαρ Καντάφι.

\"\"ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν σήμερα στις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών \”οντοτήτων\” και μελών της κυβέρνησης της χώρας. Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, έντεκα πρόσωπα, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, προστίθενται σ\’ ένα κατάλογο που αριθμεί ήδη 27 πρόσωπα – περιλαμβανομένου του ίδιου του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι-, τις περιουσίες των οποίων στο εξωτερικό έχει \”παγώσει\” η ΕΕ, ενώ τους έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση.

Οι εννέα οντότητες, ο κατάλογος των οποίων πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, \”είναι επενδυτικές εταιρείες, ιδρύματα, κρατικές οντότητες και τράπεζες\”, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

\"\"Σε διαρκή συνεδρίαση το ΝΑΤΟ

Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σκοτώθηκε γιος του Καντάφι;

Ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης, ανέφεραν ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ σήμερα.

Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή/και κάποιοι από τους συγγενείς του.

Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business.


real

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook