Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά από αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times για ομάδες Χρυσαυγιτών στους κύκλους των Ελλήνων ομογενών στη Νέα Υόρκη.

Το δημοσίευμα συνοδευόταν με φωτογραφία που έδειχνε Χρυσαυγίτες στο οίκημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων στην Αστόρια.

Η εμφάνιση οργανωμένης ομάδας νεαρών, ντυμένων με μαύρες μπλούζες που ανέγραφαν Χρυσή Αυγή, σε διάφορα σημεία στην Αστόρια και στο Μπρούκλιν, αλλά και σε δυο κολέγια της πόλης, καθώς και οι πληροφορίες ότι ετοιμάζονται να ανοίξουν γραφεία στη Νέα Υόρκη, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αντιδράσεις τόσο μέσα στην ομογένεια, όσο και ευρύτερα στον αμερικανικό χώρο.

Ελληνοεβραίοι ομογενείς προχώρησαν ήδη σε παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές δηλώσεις ή ανακοινώσεις από Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές. Επίσης, ελληνοαμερικανικοί φορείς, όπως η ΑΧΕΠΑ, καταδίκασαν την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής.

Στο μεταξύ, σε χθεσινή συγκέντρωση που έγινε στην «Πλατεία Αθηνών» στην Αστόρια, μίλησαν τοπικοί αξιωματούχοι της πόλης, στελέχη ομογενειακών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, και ραβίνοι.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, ο αντιπρόεδρος της, Χρήστος Βουρνάς, υποστήριξε ότι η Ομοσπονδία δεν έχει καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή και ότι δεν διέθεσε το οίκημά της στην Αστόρια για δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής.

Ο δημόσιος εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντι Μπλάσιο, ανέφερε ότι «στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στη Χρυσή Αυγή που προσπαθεί να διεισδύσει στην Αστόρια», τονίζοντας με έμφαση ότι «οι οπαδοί της είναι ανεπιθύμητοι στην κοινότητα, στην πόλη και στη χώρα μας. Στο Κουίνς, με πολυεθνικό μωσαϊκό, ζουν αρμονικά άτομα διαφορετικής εθνικής προέλευσης και θρησκείας. Γι\’ αυτό, κάθε προσπάθεια καλλιέργειας μίσους και ρατσισμού θα πέσει στο κενό».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την εμφάνιση οπαδών της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη προγραμματίζονται από διάφορους φορείς, όπως και από το κίνημα Occupy Wall Street.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook