Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. αφήνει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

Ο κ. Κάμερον διαμηνύει ότι δε θα ανεχτεί «σκανδαλώδεις» προσπάθειες αύξησης του και θα «μπλοκάρει» τον προϋπολογισμό αν δεν είναι σύμφωνος με τα συμφέροντα των Βρετανών.

Μάλιστα, σημειώνει ότι θεωρεί σκανδαλώδεις τις τάσεις που εμφανίζονται για αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την περίοδο 2014-2020, ενώ η Βρετανία προχωρά σε περικοπές στο δικό της προϋπολογισμό.

Ο κ. Κάμερον μάλιστα, προτείνει να υπάρξουν δύο ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί, ένας για τις 17 χώρες της ευρωζώνης και ένας για τις υπόλοιπες δέκα χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Βρετανία.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν αναφέρει ότι ο δρόμος για τη Βρετανία είναι ακόμα μακρύς και θα χρειαστούν και άλλες περικοπές. Λέει ακόμα, ότι η επιλογή που έχουν οι δυτικές χώρες είναι ή να βουλιάξουν ή να κολυμπήσουν και οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν θα είναι δύσκολες.

Τονίζεται ότι σήμερα ξεκινά το ετήσιο Συνέδριο του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμινγκχαμ, την ώρα που δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov δίνει διαφορά 14% μονάδων στους Εργατικούς απέναντι στους Συντηρητικούς του Κάμερον, δηλαδή ποσοστό 45% έναντι 31%.

 

skai.gr