Ενώπιον δικαστηρίου στο Λος Άντζελες, κατηγορούμενος ότι παραβίασε την αναστολή του σε ποινή που του έχει επιβληθεί για τραπεζική απάτη, θα εμφανιστεί την Τετάρτη ο άνθρωπος πίσω από την ταινία για τον Μωάμεθ που είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο. Ο Κόπτης, αιγυπτιακής καταγωγής, Μπασελέι Γιούσεφ -που χρησιμοποιούσε, μεταξύ άλλων, το όνομα «Μπασελέι Νάκουλα»- κατηγορείται ότι παραβίασε τους όρους που του απαγόρευαν να εμφανίζεται με ψευδώνυμα και να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο.

Ο 55χρονος είναι ο παραγωγός του «Innocence of Muslims», σκηνές από την οποία είχαν κυκλοφορήσει στο YouTube και έβαλαν «φωτιά» στο μουσουλμανικό κόσμο. Η αρχή των οργισμένων αντιδράσεων, υπενθυμίζεται, είχε γίνει στη Βεγγάζη, όπου πυρπολήθηκε το αμερικανικό προξενείο και έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί διπλωματικοί υπάλληλοι -ανάμεσά τους και ο πρέσβης- ενώ στις ταραχές των επόμενων ημερών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άτομα.

Τονίζεται ότι ο Γιούσεφ δεν δικάζεται για το περιεχόμενο της ταινίας. Σε βάρος του πάντως έχουν κατατεθεί μηνύσεις από συντελεστές που συμμετείχαν στην ταινία (μίας ηθοποιού και του ιδιοκτήτη του χώρου των γυρισμάτων), στις οποίες τον κατηγορούν ότι τους παραπλάνησε για το θέμα του φιλμ.

Ο Γιούσεφ συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του και το δικαστήριο στο οποίο προσήχθη την ίδια ημέρα αποφάσισε να φυλακιστεί, χωρίς το δικαίωμα εγγύησης. Έκτοτε βρίσκεται σε υψηλής ασφάλεια φυλακή στο κέντρο του Λος Άντζελες.

Στην πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο, ο Γιούσεφ δήλωσε πως άλλαξε το όνομά του το 2002 και δεν χρησιμοποίησε άλλο από τότε.

Όμως η ηθοποιός Σίντι Λι Γκαρσία, που κάνει μια σύντομη εμφάνιση στην ταινία τον κατηγόρησε ότι στη διάρκεια των γυρισμάτων χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Σαμ Μπασίλε και ότι την παραπλάνησε για το θέμα της ταινίας. Το ίδιο ισχυρίζονται και άλλοι που συμμετείχαν ή εργάστηκαν για το βίντεο αυτό.

Η εισαγγελία δεν διευκρίνισε ποιους όρους της αποφυλάκισής του το 2011 πιστεύεται ότι παραβίασε ο Γιούσεφ, αλλά τόνισε πως χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα και πρόσθεσε πως θα επιδιώξει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 24 μηνών.

 

in.gr