Προς τη δημιουργία τριών ισχυρών τραπεζικών ομίλων κινείται η ελληνική τραπεζική αγορά, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στην περίπτωση που η προαιρετική δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση της Eurobank ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργείται ο ισχυρότερος τραπεζικός όμιλος στη χώρα και μια υπολογίσιμη δύναμη ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ενεργητικό του νέου ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (διατηρείται η επωνυμία της) θα ξεπεράσει τα 177 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 109 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 89 δισ. ευρώ. Το δίκτυο καταστημάτων της στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 925 καταστήματα, ενώ στο εξωτερικό θα προσεγγίσει τα 1.850.

Οι εργαζόμενοι του νέου ομίλου θα φθάσουν του 53.000 περίπου, από τους οποίους οι 18.000 στην Ελλάδα. Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των µετοχών της Eurobank, οι νυν µέτοχοι της Εθνικής και οι νυν µέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο µετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας κατά 75% και 25% αντίστοιχα.

Στη δεύτερη θέση θα βρεθεί ο όμιλος της Alpha Bank, στην περίπτωση βέβαια που ολοκληρωθούν-όπως όλα δείχνουν- με επιτυχία οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την Gredit Agricole, για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Το ενεργητικό του νέου ομίλου της Alpha Bank θα ξεπεράσει τα 79 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 62 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 39 δισ. ευρώ, με δίκτυο 750 καταστημάτων περίπου.

Στην τρίτη θέση στην κατάταξη των ισχυρών τραπεζικών ομίλων ακολουθεί ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, που μόλις πρόσφατα ενσωμάτωσε την Αγροτική Τράπεζα (το «υγιές» τμήμα της) με συνολικό ενεργητικό 74 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 44 δισ. ευρώ, καταθέσεις 35 δισ. ευρώ και δίκτυο 780 περίπου καταστημάτων στην Ελλάδα.

Ο όμιλος της Πειραιώς βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Societe Generale για την απόκτηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Geniki Bank, που διαθέτει δίκτυο 104 καταστημάτων.

Όπως όμως όλα δείχνουν ,η δυναμική των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα συνεχιστεί, με τις νέες εξελίξεις να τοποθετούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο επίκεντρο το ΤΤ

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στις εξελίξεις γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και την ιδιωτικοποίηση του.

Το ΤΤ διαθέτει ισχυρό δίκτυο καταστημάτων που προσεγγίζει τα 150 σε όλη την χώρα και μεγάλη πελατειακή βάση, ιδιαίτερα όσον αφορά πελάτες που διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς.

Δημοσιεύματα ήδη αναφέρονται στο ενδεχόμενο το ΤΤ να γίνεται «στόχος» από το νέο όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, καθώς κατέχει ήδη το 12% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ (μετοχές του ΤΤ έχουν τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank).

Στο νέο τραπεζικό τοπίο με ενδιαφέρον αναμένεται και οι εξελίξεις που συνδέονται με τις λίγες πλέον σε αριθμό τράπεζες που «συνθέτουν» το τραπεζικό χάρτη.

Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, που διαθέτει πλέον το ισχυρότερο δίκτυο καταστημάτων, μετά τις τρείς μεγάλες δυνάμεις, καθώς φθάνει τα 185, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου του Συγκροτήματος Γιάννη Κυπρή, στρατηγική επιλογή της τράπεζας είναι να παραμείνει στη χώρα, καθώς χαρακτήρισε την ελληνική αγορά ως ζωτικό χώρο ανάπτυξης για την τράπεζα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις που συνδέονται με την Milllennium Bank, παρά τα πολλά σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχει υπάρξει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καμιά επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του μητρικού πορτογαλικού ομίλου για τις προθέσεις του στην Ελλάδα.

 

in.gr