Ο σημερινός (Κυριακή 7 Οκτωβρίου) τύπος αναφέρεται με σύντομα ρεπορτάζ και τηλεγραφήματα στην πρόθεση Γερμανών μικροεπενδυτών, κατόχων ελληνικών ομολόγων που υποβλήθηκαν στο κούρεμα χρέους, να προσφύγουν σε γερμανικά δικαστήρια κατά της Ελλάδας, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις απώλειες που υπέστησαν.

Όπως σημειώνουν τα σχετικά δημοσιεύματα, αυτή είναι η σύσταση της γερμανικής Ένωσης προστασίας επενδυτών (DSW) και των προέδρων της Μαρκ Τουνγκλερ και Τόμας Χεχτφίσερ. Σύμφωνα επίσης με τα δημοσιεύματα, Γερμανοί μικροεπενδυτές απώλεσαν ποσοστό περίπου 53,5% της αξίας της ομολόγων τους και κλήθηκαν να παραλάβουν νέους τίτλους με διάρκεια 30 ετών. Με τη διαδικασία αυτή, η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, δηλώνει ο δικηγόρος Ντιρκ Ουνράου. Οι Γερμανοί μικροεπενδυτές, κατέχουν συνολικά ομόλογα αξίας 170 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, όμως σημειώνουν ορισμένα από τα δημοσιεύματα, επικαλούμενα τις απόψεις έγκριτων νομικών, οι πιθανότητες επιτυχίες του εγχειρήματός τους είναι σχετικά μικρές. Οι καθηγητές Κρίστοφ Τόλε του Πανεπιστημίου του Tίμπινγκεν Ότο Σάντροκ, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίνστερ, εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με τη δικαιοδοσία των γερμανικών δικαστηρίων αλλά και για το κατά πόσο μπορεί να τεκμηριωθεί από νομικής άποψης η “παρανομία” του κουρέματος χρέους:


tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook