Στα ανεξήγητα φαινόμενα θα συμπεριληφθεί η ακρίβεια στα είδη διατροφής στην Ελλάδα της κρίσης, καθώς η κατανάλωση έχει πέσει στα τάρταρα και την ίδια πτωτική πορεία θα έπρεπε να ακολουθούν και οι τιμές. Αντιθέτως όμως κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά απειλεί να πλήξει τους καταναλωτές.

Η αρχή έγινε με τα άλευρα καθώς οι αρτοποιοί έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν από τις αλευροβιομηχανίες τιμοκαταλόγους αυξημένους κατά 12% – 15%, σύμφωνα με «Tα Νέα». Λογικό λοιπόν, η αύξηση αυτή να μετακυλιστεί στα αρτοσκευάσματα και στο ψωμί.

Οι βιομήχανοι ρίχνουν τις ευθύνες στο υψηλό κόστος των πρώτων υλών που έφθασε σε νέα επίπεδα – ρεκόρ το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο οι διεθνείς τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λίπη και έλαια είτε παρέμειναν αμετάβλητες στα επίπεδα-ρεκόρ του Ιουλίου, είτε αυξήθηκαν ελαφρώς , σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων.

Στο σύνολό της η αγορά μιλάει για απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και αφορά το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα παράγωγά τους, καθώς επίσης τα ζυμαρικά και τα σπορέλαια, όπου πρώτη ύλη είναι το καλαμπόκι και η σόγια.

Εκτιμήσεις από κύκλους της αγοράς, θέλουν τις αυξήσεις να κυμαίνονται στο 5% μεσοσταθμικά.


defencenet.gr