Στην ίδια αίθουσα όπου πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα η σύνοδος του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, θα βρίσκονται και πάλι η τρόικα και ο Γιάννης Στουρνάρας σε λίγες μέρες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν πως οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα υπογραμμίσουν την πρόοδο της Αθήνας, αλλά θα την καλούν να κλείσει τις εκκρεμότητες στο πακέτο έως το τέλος Οκτωβρίου..

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Εurogroup, ο Γιάννης Στουρνάρας θα μιλήσει για το \”φρένο\” που βάζουν στις διαπραγματεύσεις οι ελεγκτές με τις απαιτήσεις τους. Θα καταγράψει διαφορετικές προσεγγίσεις που έχει ενίοτε το κλιμάκιο με τους προϊσταμένους του. Θα παρουσιάσει τις \”βαθιές\” περικοπές που προωθούνται σε μισθούς και συντάξεις και θα επισημάνει την μεγαλύτερη ύφεση που θα φέρουν περαιτέρω περικοπές.

Οι απεσταλμένοι των πιστωτών μας θα φροντίσουν να θυμήσουν στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών τις αστοχίες της Αθήνας σε σχέση με προηγούμενες δεσμεύσεις της, τις καθυστερήσεις σε διαρθωτικές αλλαγές. Θα επισημάνουν πως είναι μη ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις στα έσοδα από φοροδιαφυγή και θα κάνουν λόγο για μετ\’ εμποδίων αποκρατικοποιήσεις…

Η τρόικα θα κάνει όμως και θετικές διαπιστώσεις.

Οι απεσταλμένοι των πιστωτών μας θα πουν πως υπάρχει αποφασιστικότητα από την πλευρά της Κυβέρνησης, παρατηρείται κινητικότητα σε θέματα φοροδιαφυγής και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι συγχωνεύσεις στις Τράπεζες…

Εκείνο που καίει όμως είναι η εκταμίευση της δόσης του δανείου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αδειάζουν.

Έτσι, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας επιστρέφει στην Αθήνα μαζί με τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ για να κλείσουν τα πακέτο λιτότητας της επόμενης διετίας:

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι η διαφορά κυβέρνησης και Τρόικα για να κλείσει το «πακέτο» λιτότητας του 2013 έχει πέσει κάτω από 1 δισ. ευρώ και οι πιστωτές μας θα αποδεχτούν τελικά να γεφυρωθεί το χάσμα με περικοπές δαπανών σε υπουργεία.

Ωστόσο ο δρόμος μέχρι την έγκριση της δόσης είναι ακόμα μακρύς και οι ελεγκτές θα επιστρέψουν μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν την επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα, μέχρι τουλάχιστον δηλαδή και την Σύνοδο Κορυφής ή και ακόμα παραπέρα.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook