Τον Δεκέμβριο θα παρουσιασθεί από το υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο για το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα νομοθετείται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού καταργεί ουσιαστικά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση των παραγωγικών φορέων, αλλά και των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο «μισθός εργασίας» είναι η έννοια που θα αντικαταστήσει το περιεχόμενο και την εξέλιξη που συνόδευε τον «κατώτατο μισθό», ο οποίος αποτελούσε μέχρι πρότινος το μοναδικό μισθολογικό προϊόν κοινωνικής συναινέσεως μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ.

Η αντικατάσταση θα συνοδευτεί από την κατάργηση των «τριετιών» και θα επηρεάσει τις ωριμάνσεις στα μισθολογικά κλιμάκια. Ο «μισθός εργασίας» χωρίς ωριμάνσεις και αυξήσεις λόγω αρχαιότητας, θα οδηγήσει και σε αυτόματες μειώσεις των ποσών που σήμερα συνιστούν τις αποζημιώσεις λόγω απολύσεως.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως ο κοινωνικός διάλογος για την δημιουργία νέου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο (αντικαθιστώντας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα. Εν συνέχεια η κυβέρνηση, συνεκτιμώντας τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2012 στη νομική προετοιμασία «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στην Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρυθμίσεως για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012, ενώ η νομοθετική ρύθμιση θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.

Η πρώτη εφαρμογή του νέου μηχανισμού θα γίνει τον Απρίλιο του 2013, ήτοι από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε πως παρά το νέο σύστημα ο κατώτατος μισθός εισόδου (για τους άνω των 24 ετών) δεν πρόκειται να μειωθεί χαμηλότερα των 584 ευρώ.


in.gr