Οι επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγόρησαν τη Δευτέρα τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρουάντα ότι είχε σχέση με βασανισμούς, παράνομες κρατήσεις και εξαφανίσεις πολιτών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μέλη του τμήματος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ή αλλιώς J2, συμμετείχαν σε βασανισμούς και ξυλοδαρμούς πολιτών προκειμένου να αποσπάσουν ομολογίες.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, μέλη του J2 είχαν υπό κράτηση επί μήνες πολίτες χωρίς καν αυτοί να έχουν περάσει από δίκη.

Τον προηγούμενο μήνα, αναφορές της μη κυβερνητικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch, άφηναν υπονοούμενα ότι η κυβέρνηση της Ρουάντα υποστήριζε μια ομάδα ανταρτών στο γειτονικό Κονγκό, με την ονομασία M23, οι οποίοι έχουν διαπράξει αδικήματα όπως βιασμοί και δολοφονίες.

Η κυβέρνηση της Ρουάντα έχει επανειλημμένως διαψεύσει οποιαδήποτε ανάμειξη με τους M23, αν και μια αναφορά που είχαν συντάξει τα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμιζε ότι αξιωματούχοι της χώρας προμήθευαν τους αντάρτες με όπλα.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook