Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προσδιόρισε επακριβώς το σύνολο των νέων επιπλέον φορολογικών επιβαρύνσεων που συνεπάγονται τα νέα μέτρα για τους ασκούντες εμπορική δραστηριότητα, με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφορούν ευρέως τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις αλλαγές που προδιαγράφονται στο ισχύον φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ στην Ελλάδα ήδη όλες οι κατηγορίες φόρων είναι πολύ υψηλότερες από ότι οι αντίστοιχοι μέσοι όροι της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο φόρος προσωπικού εισοδήματος είναι 49% ενώ στην ΕΕ 43,2, ο φόρος επί των εταιρικών κερδών 30% ενώ στην ΕΕ 26,1% και ο ΦΠΑ 23% τη στιγμή που στην ΕΕ ανέρχεται στο 20%.

Όπως τονίζει η Συνομοσπονδία οι νέες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα έχουν κυρίως φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και όχι μόνο δεν θα συντελέσουν στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης αλλά αντίθετα θα εντείνουν την υφεσιακή πορεία στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία.

Η ΕΣΕΕ υπολογίζει πως ο ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης από την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των καθαρών κερδών των ατομικών επιχειρήσεων (και των ελεύθερων επαγγελματιών) στο 35% (από το πρώτο ευρώ)θα υποστεί επιπλέον φορολογική επιβάρυνση για το έτος 2012 (όσον αφορά το φόρο επί των καθαρών κερδών) κατά 4,5 φορές (82,5%) μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2011.

Ακόμη, η ΕΣΕΕ εστιάζει στην αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος στις ατομικές επιχειρήσεις, από το 55% στο 60%, σενάριο θα διπλασιάσει την υποχρέωση της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook