Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ ο «4oς Διεθνής Διαγωνισμός παραδοσιακής κουζίνας» στον Ζαρό που διήρκησε από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου. Η διοργάνωση ανήκει στο Λαογραφικό Μουσείου Ζαρού «Στα μονοπάτια της παράδοσης» που σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Φαιστού και την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό σκηνικό γεύσεων χρωμάτων και μουσικής σε μια προσπάθεια προβολής και αξιοποίησης του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής.

Οι φετινές εκδηλώσεις, τις οποίες και παρακολούθησαν χιλιάδες επισκέπτες που ανηφόρισαν στο Ζαρό και τις τρείς μέρες, είχαν ως κεντρικό θέμα το Μινωικό Πολιτισμό και περιλάμβαναν Διαγωνισμό Μαγειρικής καθώς και ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως: παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων, σεμινάρια και συναυλίες.

Ο διαγωνισμός παραδοσιακής κουζίνας έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός καθώς είναι η 4η διοργάνωση που πραγματοποιείται στο Ζαρό και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια, σε παγκρήτιο επίπεδο, σχεδιασμού και υλοποίησης ενός διαγωνισμού όπου οι συμμετέχοντες θα παρασκευάζουν τις μαγειρικές δημιουργίες τους με τη χρήση της παραστιάς και της ξυλόσομπας.

Στην τελετή λήξης της εκδήλωσης το παρόν έδωσαν η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευρυπίδης Κουκιαδάκης οι οποίοι και βράβευσαν τις καλύτερες αγνές παραδοσιακές συνταγές εμπνευσμένες από την Κρητική και όχι μόνο Κουζίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων παρασκευάστηκε ο μεγαλύτερος Τζουλαμάς, ένα Μεσαρίτικο γλυκό πολύ διαδεδομένο στην περιοχή, παίρνοντας έτσι μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness!

Η Δήμαρχος Φαιστού κ.Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη με αφορμή τη λήξη των εκδηλώσεων δήλωσε: «Ο Δήμος Φαιστού πιστός στις παραδόσεις, στα ήθη και στα έθιμα της περιοχής στηρίζει την προσπάθεια των κατοίκων του Δ.Δ Ζαρού και του Λαογραφικού Μουσείου Ζαρού που εργάστηκαν πυρετωδώς όλες αυτές τις μέρες για να μπορέσουμε όλοι μας να απολαύσουμε καταπληκτικές δημιουργίες βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές.

Η διατήρηση της παράδοσης κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή των Κρητικών και οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε όλους εμάς να γνωρίσουμε αλλά και να γευθούμε φαγητά που αποτελούσαν και αποτελούν την καθημερινή διατροφή των Κρητικών και έχουν γίνει κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο Δήμος Φαιστού συνεχίζοντας τις δράσεις του, προβάλλοντας τα πλούσια Τουριστικά και Πολιτιστικά αποθέματα, στηρίζει την προσπάθεια για να διατηρηθεί άσβεστη η παράδοση και να μπορέσει να εξελιχθεί ως ένας μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχής της Μεσαράς. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για αυτή την εκδήλωση».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου συμμετείχε στη διοργάνωση του “4ου Διεθνή Διαγωνισμού Παραδοσιακής Κουζίνας” που πραγματοποιήθηκε στο Ζαρό. Συγχαίρω τους διοργανωτές, τους εμπνευστές της διοργάνωσης και το Δήμο Φαιστού γι αυτή την προσπάθεια ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τον επόμενο διαγωνισμό.

Έναν διαγωνισμό που αποτελεί μια ευκαιρία προβολής σημαντικών στοιχείων της παράδοσης και του πολιτισμού μας, όπως είναι η Κρητική κουζίνα. Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι γεγονός ότι αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα που κάνει το νησί μας ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται διεθνώς. Πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που έχει στόχο την ανάδειξη του τόπου μας και της ιδιαιτερότητας του «κρητικού διατροφικού μοντέλου» που αποτελεί ένα ισχυρό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα»