Να προλάβουν νέο γύρο αναταραχών γύρω από το πρόβλημα της Ισπανίας θα προσπαθήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνάντησή τους τη Δευτέρα, στην οποία η Μαδρίτη προσέρχεται παρουσιάζοντας το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της, την πορεία των δημοσιονομικών της στόχων και την κατάσταση του τραπεζικού της τομέα.

Η πρώτη φάση της υλοποίησης του ESM στο Λουξεμβούργο συμπίπτει με τις υποβόσκουσες πιέσεις που ασκούνται στην Ισπανία, ενώ η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται να αναβάλλει τις όποιες αποφάσεις της εν όψει και της Συνόδου Κορυφής.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, η ισπανική κυβέρνηση διαμήνυσε πως θα εξετάσει μεν αλλά δεν θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει τη βοήθεια που έχει διαθέσει η ΕΚΤ «μέχρι να μπουν στο τραπέζι όλα τα στοιχεία, όπως και η βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθεί».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συναντάται την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Έναν μήνα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ υπό όρους,  παραμένουν ακόμη ανοικτά σημεία τόσο για τις προϋποθέσεις, όσο και για τις δυνατότητες του ESM (ιδιαίτερα για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποίησεις) -μέσω του οποίου θα πρέπει, πιθανότατα, να περάσει πιθανό αίτημα για βοήθεια από την ΕΚΤ.

Τα θέματα αυτά, και φυσικά η άμεσα συνδεδεμένη τραπεζική ένωση, θα απασχολήσουν την επικείμενη Σύνοδο. Ενδεικτικά, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας είχαν αναφέρει από κοινού ότι κατά τη δική τους «προσέγγιση» των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου, ο ESM δεν θα μπορεί να αναλαμβάνει έκθεση για προβλήματα τραπεζών που έχουν προκύψει πριν γίνουν τα βήματα για την τραπεζική ένωση.

Το τελευταίο έχει κρίσιμη σημασία για την Ισπανία η οποία ζητήσει στήριξη για τον τραπεζικό της τόμεα από τον EFSF. Οι ανάγκες των ισπανικών τραπεζών, οι οποίες βάσει των μέχρι τώρα αποφάσεων θα διοχετευτούν μέσω της Μαδρίτης -δηλαδή, θα επιβαρύνουν τα ισπανικά δημοσιονομικά- υπολογίζονται μέχρι τα 60 δισ. ευρώ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook