Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το μόνιμο χρηματοπιστωτικό τείχος ασφαλείας της ευρωζώνης, τέθηκε την Δευτέρα σε ισχύ, μετά την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών του, στο οποίο μετέχουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, στο Λουξεμβούργο.

«Η έναρξη λειτουργίας του ESM συνιστά ιστορικό βήμα για την οικοδόμηση του μέλλοντος της νομισματικής Ένωσης. Η ευρωζώνη διαθέτει πλέον ένα μόνιμο και αποτελεσματικό τείχος ασφαλείας», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο ESM δεν είναι ένα απομονωμένο όργανο, εντάσσεται σε ένα σύνολο για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη», είπε ο Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει στο συμβούλιο διοικητών του Μηχανισμού.

Ο ESM θα αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό ευρωδιάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η λειτουργία του οποίου θα συνεχιστεί μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

«Η παλέτα των εργαλείων του ESM είναι η ίδια με αυτήν του EFSF, με προγράμματα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και λοιπά», είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Μηχανισμού, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά τους μηχανισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή πέρυσι, όπως τη μόχλευση, για να ενδυναμωθεί ο EFSF, ο Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί ότι θα ισχύσουν και στον ESM.

«Αυτά τα πρόσθετα εργαλεία δεν χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα επειδή καμία χώρα δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα. Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα γίνει στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο ESM θα είναι πλήρως λειτουργικός όταν οι χώρες-μέλη αρχίσουν να καταβάλουν τη συμμετοχή τους, εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αναμένεται ότι θα είναι σε θέσει να δανείσει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Το όργανο αυτό θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των χωρών-μελών της ευρωζώνης, χωρίς να επιβαρύνει το χρέος των κρατών, υπό τον όρο όμως ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός τραπεζικής επιτήρησης.

Κάτι τέτοιο προβλέπεται να γίνει, στην καλύτερη περίπτωση, στις αρχές του 2013.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook