Εκτενείς αναφορές στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα στο ασφαλιστικό και στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων κάνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσιοποίησαν σήμερα, Τρίτη στο Τόκιο, τονίζοντας πως οι διαρθρωτικές αυτές παρεμβάσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά την μεσοπρόθεσμη θέση των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Ειδικότερα, τοποθετούνται θετικά στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που δρομολόγησαν οι ελληνικές αρχές, αλλά και στα πολύ αυστηρότερα κριτήρια για την χορήγηση πρόωρων συντάξεων.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό όφελος από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό το ΔΝΤ εστιάζει στην αύξηση της φορολογίας των υψηλών συντάξεων, στον περιορισμό της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων και στην αύξηση της περιόδου που λαμβάνεται υπόψη προκειμένου να προκύψουν οι συντάξιμες αποδοχές.

Ενδεικτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνει πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα το 2010 θα μειώσει την παρούσα -προεξοφλημένη- αξία των δαπανών για συντάξεις την περίοδο 2010-2050 κατά περισσότερο από 160%του ΑΕΠ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook