Το Κέντρο Υγείας Σπηλίου επισκέφθηκε τη Δευτέρα 8/10 ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός , συνοδευόμενος από το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δήμου Αγίου Βασιλείου Ηρακλή Παπαδάκη.

Ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του ΚΥ κ. Σασαρώλη και το υπόλοιπο προσωπικό για τα οξυμμένα προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας αυτής της μονάδας υγείας , που έχει προσφέρει διαχρονικά και εξακολουθεί να προσφέρει –παρά τις αντίξοες συνθήκες – αναντικατάστατες υπηρεσίες περίθαλψης στους ανθρώπους της περιοχής χάρις στο φιλότιμο και το ζήλο των εργαζομένων.

Οι ελλείψεις του Κέντρου Υγείας σε ιατρικό προσωπικό είναι σημαντικές ( είναι κενές αυτή τη στιγμή 4 θέσεις στα Περιφερειακά Ιατρεία Αγίας Γαλήνης, Σελλιών, Ρουστίκων και Επισκοπής) , υπάρχουν όμως πολύ σοβαρά κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων ( υπηρετούν 2 που καλύπτουν μόνο τις μισές βάρδιες), σε νοσηλευτικό προσωπικό ( υπηρετούν μόνο 4 νοσηλευτές και συχνά στην πρωινή λειτουργία του ΚΥ δεν υπάρχει νοσηλευτής) , ενώ αυτή την περίοδο υπολειτουργεί το Ακτινολογικό Τμήμα λόγω της υποχρέωσης της μοναδικής τεχνολόγου να καλύπτει ανάγκες του αντίστοιχου τμήματος του Νοσοκομείου.

Γενικότερα , στο ΚΥ Σπηλίου, όπως και σε όλα σχεδόν τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας , παρατηρείται μια συστηματική τάση αναγκαστικής μετακίνησης μέρους του ανθρώπινου δυναμικού τους στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, στην προσπάθεια να καλυφθούν «εκ των ενόντων» και χωρίς προσλήψεις προσωπικού τα τεράστια κενά στις κλινικές και τα τμήματα του. Με τον τρόπο όμως αυτό «απογυμνώνεται» η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στην ύπαιθρο, δημιουργείται μια διαλυτική κατάσταση στην καθημερινή λειτουργία των ΚΥ και ναρκοθετείται πλήρως η δυνατότητα τους να επιτελέσουν τον πιο ουσιαστικό τους ρόλο που είναι η προληπτική παρέμβαση στην κοινότητα , η αγωγή υγείας του πληθυσμού, η σχολική υγιεινή, η προστασία της δημόσιας υγείας.
Τέλος, και στο ΚΥ Σπηλίου παρατηρούνται οι γνωστές ελλείψεις υλικών και αναλωσίμων, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί το χειμώνα με την προμήθεια πετρελαίου και τη θέρμανση του κτιρίου λόγω των περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ.

Επιπλέον των παραπάνω σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων, το εργασιακό κλίμα επιβαρύνεται από τις εξοντωτικές περικοπές στους μισθούς του προσωπικού, τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών και των υπερωριών, καθώς και τη συνεχή οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων μέσω των χαρατσιών και των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύτηκε να καταγράψει τα προβλήματα και τις ανάγκες και των υπόλοιπων Κέντρων Υγείας του Νομού και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο κοινοβουλευτικού ελέγχου για την προώθηση τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook