Την πίστη τους στην… «τελική νίκη» υπογραμμίζουν και οι δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου καθώς η μάχη για την αμερικανική προεδρία μπαίνει στην τελική ευθεία: Έναν μήνα πριν τις κάλπες, ο Ομπάμα ζητά από τους υποστηρικτές του να «δουλέψουν σχεδόν εμμονικά» ενώ ο Ρόμνεϊ έδειξε στο πλήθος συγκετρνωμένων οπαδών του εξηγώντας «την πεποίθησή» του ότι θα κερδίσει.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με νωπό ακόμη το ντιμπέιτ, η διαφορά των δύο υποψηφίων εμφανίζεται μειωμένη -ενώ σε μία από αυτές ο Μιτ Ρόμνεϊ εμφανίζεται να προηγείται.

«Είμαι πολύ ανταγωνιστικός και σκοπεύω να κερδίσω τις εκλογές» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο Οχάιο. «Αλλά αυτό θα το καταφέρουμε μόνο εάν όλοι δουλέψουμε σχεδόν εμμονικά τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε.

Εξίσου μαχητικός εμφανίστηκε και ο Μιτ Ρόμνεϊ μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Βιρτζίνια. «Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί είμαι τόσο σίγουρος ότι θα νικήσω» ανέφερε, απαντώντας: «Είμαι σίγουρος γιατί σας βλέπω εδώ σήμερα, είναι απίστευτο».

Τα δύο στρατόπεδα έχουν εξαπολύσει ολομέτωπη επικοινωνιακή επίθεση στις «αμφίρροπες» πολιτείες, με τις διαφημίσεις τόσο υπέρ του δικού τους υποψηφίου όσο και -κυρίως- εναντίον του αντιπάλου να έχουν φτάσει στο ζενίθ τους.

Σε νέο σποτάκι τους μάλιστα, οι Δημοκρατικοί επιτίθενται στον Ρόμνεϊ μέχρι και για τα σχόλιά του για τα Μάπετς και το πώς θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες: «Ένας άνδρας έχει τα κότσια να πει το όνομά του» λέει ειρωνικά η διαφήμιση, περνώντας από τον Ρόμνεϊ στον Big Bird, «είναι μεγάλος, είναι κίτρινος, και απειλεί την οικονομία μας».

«Νευρικές» δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos την Κυριακή, ο Ομπάμα συγκεντρώνει 47% και ο αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ 45%. Ωστόσο, σε εθνικής εμβέλειας δημοσκόπηση της Pew Research, ο Ρόμνεϊ εμφανίζεται μπροστά με 49% έναντι 45% του Ομπάμα.

Εν τούτοις, και παρά το αποτέλεσμα της πρώτης μονομαχίας, ο πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμα στις κρίσιμες Πολιτείες, οι οποίες ενδέχεται να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Έρευνες των Gallup και Rasmussen δείχνουν επίσης επιστροφή στον Ομπάμα.

Σχολιάζοντας τη συνολική εικόνα των δημοσκοπήσεων, η Washington Post σημειώνει πως τα αποτελέσματα των μεμονομένων ερευνών χαρακτηρίζονται από νευρικότητα αλλά συνολικά συνάδουν με την εκτίμηση πως οι δύο υποψήφιοι θα βρεθούν στο σημείο πριν τα συνέδρια των δύο κομμάτων -με τον Ομπάμα δηλαδή μπροστά κατά δύο μονάδες.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook