Έρευνες για πετρέλαιο στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ σχεδιάζει, χωρίς ακόμη να υπάρχει κάτι οριστικό, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, σύμφωνα με τον διευθυντή της στην Κύπρο Τζον Τόμιτς.

Ο κ. Τόμιτς, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του Economist, ανέφερε ότι η εταιρεία του παρέλαβε πρόσφατα ένα νέο γεωτρύπανο με δυνατότητες γεώτρησης σε μεγάλο βάθος.

Σε πρώτη φάση, το νέο αυτό γεωτρύπανο θα χρησιμοποιηθεί για έρευνες στο ισραηλινό «Οικόπεδο Λεβιάθαν», όπου εκτιμάται ότι υπάρχει πετρέλαιο.

Εξάλλου, ο Κύπριος υφυπουργός Προεδρίας Τίτος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι τον Φεβρουάριο του 2013 αναμένεται να ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση για φυσικό αέριο από την Noble Energy στο «Οικόπεδο 12».

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε και στην απόφαση για δημιουργία τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει την μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κύπρου.

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, είπε πως αναμένει για να προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την έκθεση της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής, ώστε να αποφασιστεί με ποιες εταιρείες θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για έρευνες στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει την τελική απόφαση για τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα ενεργειακά αποθέματα στη λεκάνη της Λεβαντίνης, που- όπως είπε- ανέρχονται σε 1,68 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Τα αποθέματα αυτά, επισήμανε, είναι δυνατόν να καταστήσουν την Κύπρο ενεργειακό τροφοδότη της περιοχής, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ΕΕ για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μπορεί να προκύψει με τον αγωγό ενέργειας της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

in.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook