Θετικές εντυπώσεις άφησε η συμμετοχή της Καγκελαρίου Α.Μέρκελ σε συνάντηση που είχαν μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρα με Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα για την προώθηση της αναγκαίας ανάπτυξης.

Ενδιαφέρον στοχείο είναι ότι η Καγκελάριος δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην τρόικα τη θέση του ΣΕΒ ότι δεν απαιτείται περαιτέρω μείωση μισθών, αφού τα μέτρα που έχου ήδη ληφθεί έχουν εξασφαλίσει την περιβόητη -και αμφισβητούμενη από πολλούς- «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.

Ακόμη στη συνάντηση τέθηκαν από τους Έλληνες επιχειρηματίες το θέμα της έλλειψης ρευστότητας αλλά και των χρεών του κράτους στους ιδιώτες, προβλήματα που η καγκελάριος έδειξε να κατανοεί παραπέμποντας, όμως, στην έκθεση της τρόικας που θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της -αναγκαίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών- δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Δώδεκα εκπροσώπους από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αλλά και με Γερμανούς επιχειρηματίες, που ταξίδευσαν στην Ελλάδα μαζί με την Καγκελάριο, συνάντησαν στο Hilton η Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, μετά και τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ για ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης και παροχή βοήθειας από το Βερολίνο για το σκοπό αυτό. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης.

Την εκδήλωση οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τις δώδεκα πολύτιμες προσκλήσεις, μετά από συνεννόηση με την καγκελαρία, έλαβαν οι:

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μαϊλλης, οι τραπεζίτες Γιώργος Ζανιάς (Εθνική), Νίκος Νανόπουλος (Eurobank), o διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ο κ. Νίκος Φρουζής πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Boss στην Ελλάδα κ. Bairon Herzberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas κ. Πάνος Ξυνής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas κ. Joahim Kochling, και ο επικεφαλής του Zeus Capital κ. Στέλιος Ζαβός.

Επίσης συμμετείχαν και εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων που ταξίδευσαν στην Ελλάδα μαζί με την Καγκελάριο της Γερμανίας.

Η ελληνική, αλλά και η γερμανική πλευρά μιλούν για συνάντηση με μεγάλο ειδικό βάρος, καθώς σε αυτή μπορούν να μπουν οι βάσεις για επενδύσεις γερμανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.


in.gr