Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μιας μεγάλης επανδρωμένης αποστολής, πέρα από τα τρόφιμα και η διαχείριση αποβλήτων, είναι η πιθανότητα τραυματισμού ενός εκ των μελών του πληρώματος, ειδικά όταν υπάρχει ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής του Carnegie Mellon, James Antaki, «με βάση τα στατιστικά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τραυματισμού ή κάποιας έκτακτης ιατρικής ανάγκης σε μεγάλες διαστημικές αποστολές».

Σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα υγρά, το αίμα και τα υγρά του σώματος δεν παραμένουν στάσιμα αλλά κινούνται διαρκώς, ρισκάροντας έτσι την μόλυνση ολόκληρης της καμπίνας του σκάφους και απειλώντας την υγεία όλου του προσωπικού. Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελούσε τεράστια πρόκληση για την NASA, η οποία όμως κατάφερε να βρει τρόπο για να το λύσει.

Αυτήν την εβδομάδα η Αμερικάνικη Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος δοκιμάζει ένα νέο σύστημα με το όνομα Aqueous Immersion Surgical System (AISS), ή αλλιώς Χειρουργικό Σύστημα Υδάτινης Βύθισης το οποίο μπορεί να εξαλείψει τους κινδύνους της πραγματοποίησης μιας εγχείρησης στο διάστημα. Σχεδιασμένο από ερευνητές στο Carnegie Mellon και το Πανεπιστήμιο του Louisville το AISS είναι ένα θολωτό κουτί που μπορεί να τοποθετηθεί επάνω σε μια πληγή.

Όταν γεμίζεται με αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα, προκαλεί ένα στεγανό και υδατοστεγές σφράγισμα στο δέρμα που δεν επιτρέπει στο αίμα να διαφύγει. Το AISS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την συλλογή αίματος για πιθανή μελλοντική χρήση. «Δεν έχουμε τράπεζα αίματος στο διάστημα» δήλωσε ο ερευνητής James Burgess στο New Scientist, «οπότε αν υπάρχει αιμορραγία θέλετε να αποθηκεύσετε όσο περισσότερο αίμα μπορείτε».

techit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook