τώνη Σαμαρά στη Σε μια δύσκολη συγκυρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία, φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο να δοθεί ώθηση στις πολυετείς και ατέρμονες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Επισήμως, ο λόγος της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας είναι να προετοιμάσουν το 2ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα και προβλέπει την επίσκεψη του Ανγειτονική χώρα. Όμως μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά και οι κρίσιμες και διαρκείς διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, μεταθέτουν από τον Ιανουάριο και μετά τη διεξαγωγή του.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα συναντήσει στις 10:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Έλληνα Πρωθυπουργό και στις 11:00 τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στις 13:30 θα γίνουν δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση στην τουρκική πρεσβεία του κυρίου Νταβούτογλου με Έλληνες δημοσιογράφους.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν και θέματα οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεις και τουρισμός, τομείς στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση δίνει έμφαση και επιδιώκει την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων.

Πριν αναχωρήσει - με ιδιωτικό αεροπλάνο - για την Άγκυρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να συναντηθεί με μέλη του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου συμπίπτει με τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία στην οποία σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο γίνεται αναφορά στις απειλές της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και στην άρνηση της να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.


real.gr