Την ένταξη του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, και του συνολικού οικονομικού προβλήματος της Νότιας Ευρώπης, σε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή λύση-απάντηση στην κρίση, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ενώ από επιχειρηματικής πλευράς παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαϊλλης, Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, καθώς και εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Δασκαλόπουλος: \”Κοινωνικά άδικο το νέο πακέτο μέτρων\”

Ο κ. Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ακόμη ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση του θέματος και ζήτησε την παρέμβαση της καγκελαρίου προς την τρόικα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, απευθυνόμενος όπως είπε χαρακτηριστικά \”στην ηγέτιδα της χώρας όπου χτυπά σήμερα η καρδιά της Ευρώπης\”, επεσήμανε ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας είναι, εδώ που φτάσαμε, αναπόφευκτο, επισημαίνοντας ότι παραμένει όμως κοινωνικά άδικο και οικονομικά αδιέξοδο και ότι δεν θα υπάρξει διέξοδος αν δεν συνοδευτεί από δύο ισχυρότερα πακέτα, ένα μεταρρυθμιστικό και ένα αναπτυξιακό.

Σημείωσε ακόμα ότι οι πολιτικές ακραίας λιτότητας του μνημονίου διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα τους, ενώ οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τόνισε, υπονομεύτηκαν από ένα πολιτικό σύστημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην ανάγκη αλλαγής. Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του λαού μας.

Φτώχεια και καταστροφή του παραγωγικού ιστού

Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισε ότι η οικονομική και η πολιτική αποτυχία του μνημονίου επέφερε την καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ενδημική φτώχια και δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή που συνοδεύτηκε από επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού.

Ακόμα, διεμήνυσε ότι η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα αντιπαλεύει την κρίση αγωνιζόμενη να διαφυλάξει θέσεις εργασίας, επενδύοντας δικά της κεφάλαια για να σώσει τις επιχειρήσεις της, καταβάλλοντας ανελλιπώς φόρους και εισφορές, και προσφέροντας στην κυβέρνηση πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία.

Βιώνει, ωστόσο, μια κατάσταση λειτουργικής ασφυξίας που θα αναιρεθεί μόνο αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μόνο αν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, μειωθεί το κόστος χρήματος και εξαλειφθεί το φάσμα μίας εξόδου της χώρας από το ευρώ, πρόσθεσε τονίζοντας: Μόνο έτσι θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, εγχώριες και ξένες.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook