Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει διάφορα σενάρια για να υποστηρίξει τα ευρωπαϊκά έθνη που αναζητούν βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων νέων δανείων, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον.

\”Είμαστε ανοιχτοί για να διαμορφώσουμε την κατάλληλη προσέγγιση για τις ευρωπαϊκές περιστάσεις\”, δήλωσε ο Λίπτον, οποίος είναι το \”Νο 2\” του Ταμείου μετά την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Λίπτον, είπε ότι το ΔΝΤ θα συνδράμει τις ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν τη βοήθειά του. Όμως, η δομή αυτής της υποστήριξης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

\”Θέλουμε να συγκεντρώσουμε τους πόρους μας, τόσο τους ανθρώπινους όσο και τους οικονομικούς, για να βοηθήσουμε μέλη μας,\” δήλωσε ο Λίπτον σε συνέντευξή του. \”Έχουμε επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που μερικά από τα μέλη μας αντιμετωπίζουν\” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος του ΔΝΤ, που χρησιμεύει ως παγκόσμιος δανειστής έκτακτης ανάγκης, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό σημείο τριβής στις συνομιλίες για τη νέα ευρωπαϊκή βοήθεια για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην τελευταία προσπάθειά της να σταματήσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, έχει προσφερθεί να απελευθερώσει τους πόρους της για τον περιορισμό του κόστους δανεισμού για χώρες της ζώνης του ενιαίου νομίσματος που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αλλά οι χώρες αυτές πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα διάσωσης από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, από κοινού με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του προγράμματος από τη ΔΝΤ, θέμα αμφιλεγόμεν στο εσωτερικό των χωρών.

Μεταξύ των επιλογών που υπάρχουν είναι το ΔΝΤ να παρακολουθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενίσχυσης, αλλά χωρίς να διαθέτει χρήματα, με τους οικονομολόγους του να παρέχουν ανεξάρτητες αξιολογήσεις του δικαιούχου της ενίσχυσης. Θα μπορούσε επίσης να παρέχει δάνεια ως μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού πακέτου, μια διαδικασία εγγύτερη στη συνήθη προγράμματα δανεισμού.

Ωστόσο, το να διατεθούν περισσότερα χρήματα του ΔΝΤ στην Ευρώπη θα μπορούσε να συναντήσει τις αντιστάσεις ορισμένων εκ των 188 μελών του Ταμείου. Το Ταμείο έχει ήδη δεσμεύσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα δανεισμού για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν διατεθεί ποτέ στην ιστορία του ιδρύματος.

Εξάλλου, κάποια από τα μέλη του ΔΝΤ, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, έχουν διαμηνύσει ότι οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης δεν θα πρέπει να βασίζονται στον υπόλοιπο κόσμο για να διασώσουν τα μέλη της νομισματικής τους ένωσης.

Στο μεταξύ, το Ταμείο παραδέχθηκε ότι \”έπεσε έξω\” στις προβλέψεις του για την οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας – και όχι μόνο – κατά την διετία 2010-2011. Στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο «αστόχησε» στους υπολογισμούς του κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά για τα δύο χρόνια.


skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook