Την Βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), κυρία Bettina Hagedorn, τα μέλη του επιτελείου της κα Samira Eisenbach, Dr. Johannes Eisenbach, όπως και τους δημοσιογράφους και φωτογράφους Angelika και Bernd Kohlmeier και Klaus Lantermann, δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, η Βουλευτής δώρισε στον Αντιπεριφερειάρχη μια καρφίτσα με τις σημαίες της Γερμανίας και της Ελλάδος, σύμβολο της Έλληνογερμανικής φιλίας, το οποίο, όπως επεσήμανε η Βουλευτής, και ταιριάζει στην συμπωματική με την επίσκεψη της άφιξη στην Ελλάδα της Καγκελαρίου της Γερμανίας, κ. Angela Merkel. M’αυτό τον τρόπο η Βουλευτής εξέφρασε εξ’αρχής τα φιλελληνικά της συναισθήματα προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, όπως και τη διάθεσή της να δημιουργήσει δίκτυο συνεργασίας με τους Κρητικούς φορείς και επιχειρηματίες, πράγμα το οποίο και αποτελεί και ο κύριος στόχος της επίσκεψής της στην Κρήτη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης συμφώνησε ότι οι διαπροσωπικές επαφές και σχέσεις είναι πολύ σημαντικές στην καλλιέργεια θετικού κλίματος μεταξύ των χωρών, και ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να είναι ουσιαστικές και όχι μόνο τυπικές. Η Βουλευτής εξήγησε ότι πριν από δύο χρόνια είχε έρθει στην Αθήνα ως Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Γερμανικής Βουλής και είχε από τότε κάνει πολλές επαφές με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, από τότε τα μέλη του κόμματός της και η ίδια είχαν τις αμφιβολίες τους ως προς την ρεαλιστική επίτευξη των στόχων που είχε θέσει η Τρόικα. Υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αν και πολλές φορές ταυτίζονται με «αντιλαϊκά μέτρα», και φέρουν καρπούς μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια, αλλά και ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν δύο βασικοί παράγοντες κατά την εφαρμογή τους: ο ένας είναι ο περιορισμός της ανεργίας και η προστασία των μισθών, και ο άλλος η διατήρηση των κρατικών επενδύσεων. Πρόσθεσε ότι τον περασμένο Ιούλιο το κόμμα της έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψήφιση του προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Ευρώπης, το οποίο προβλέπει την εφαρμογή μέτρων για την ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης, την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και την φορολόγηση των κερδοσκόπων, πρόγραμμα το οποίο ανακοίνωσε χθες και η Καγκελάριος Merkel.

Η Βουλευτής υπογράμμισε ότι σκοπός της επίσκεψής της σήμερα ήταν να συναντήσει ανθρώπους, ενεργούς και σημαντικούς παράγοντες της κοινωνίας με τους οποίους ευελπιστεί να συνεργαστεί στο μέλλον, και δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον μεγάλο αριθμό ικανών ανθρώπων με τους οποίους ήρθε σε επαφή, και από το θάρρος που δείχνουν όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Είπε επίσης ότι αυτοί οι θαρραλέοι άνθρωποι του οράματος, αλλά και του έργου και της «πράξης», όπως υπογράμμιζε συνεχώς η Γερμανίδα Βουλευτής, αποτελούν έναν θησαυρό που πρέπει να προστατευτεί διότι μόνο εκείνοι θα μπορέσουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι παρακολουθεί τις θέσεις των σοσιαλιστικών κομμάτων σ’όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα εκείνες του SPD για την Ελλάδα. Επεσήμανε ότι ένα βασικό λάθος που έγινε με την Ελλάδα είναι ότι έπρεπε από την αρχή της κρίσης να έχουν γίνει αλλαγές στο διαρθρωτικό της κομμάτι, πράγμα που θα την είχε βοηθήσει τότε να ξεπεράσει την κρίση, και όχι να επιβληθούν τόσο σκληρά οικονομικά μέτρα που την οδηγούν σήμερα σε αδιέξοδο. Έπρεπε δηλαδή να είχε δημιουργηθεί μια πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο που να διευκολύνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Η διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» ήταν, κατά τη γνώμη του κ. Βουλγαράκη, η καλύτερη που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, διότι δημιούργησε μεγαλύτερες ενότητες με εξειδικευμένο προσωπικό το οποίοι είναι ικανό να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μεγάλα έργα. Στη συνέχεια ο Αντιπεριφεριάρχης συμφώνησε με τη Γερμανίδα Βουλευτή στο ότι πρέπει να προστατευτεί η εργασία και να προωθηθεί η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων για να ξεπεραστεί η κρίση.

Τέλος η Γερμανίδα Βουλευτής τόνισε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον εντεταλμένο της Καγκελαρίου Merkel για την Ελλάδα, κ. Hans-Joachim Fuchtel, και ότι, πάρα το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα, συμφωνούν απόλυτα στο ότι πρέπει οι Περιφέρειες να έχουν δυναμική ανάπτυξης, και να προβούν σε διαχρονικά έργα υποδομής για την πρόοδο του τόπου. Σ’αυτήν την κατεύθυνση κινείται και μια πρωτοβουλία δημιουργίας ενός προγράμματος εθελοντικής μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη Γερμανία το οποίο διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε η Βουλευτής.

Ο κ. Βουλγαράκης συμφώνησε με την Γερμανίδα Βουλευτή, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να απαγκιστρωθεί η Περιφέρεια από την κεντρική εξουσία ώστε να μπορεί το πολύ εξειδικευμένο προσωπικό της να κάνει πραγματικό έργο και να μην χαθούν τα χρήματα που θα διατεθούν γι’αυτό το σκοπό. Επεσήμανε επίσης ότι με τον ίδιο τρόπο πρέπει να απελευθερωθεί ο επιχειρηματίας από το Κράτος, και να μπορεί να κινείται ελεύθερα όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πριν αποχαιρετιστούν, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και η Γερμανίδα Βουλευτή αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, και ο κ. Βουλγαράκης ευχήθηκε εγκάρδια καλή επιτυχία στην κ. Ηagedorn στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook