Με αρκετά θετικά αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία αποτίμησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2012, τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, τις διενέξεις που ταλανίζουν τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Αθήνα και τη Λευκωσία, η Κομισίον σημειώνει τα παράπονα που έχουν υποβάλει οι δύο χώρες για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τους από την τουρκική Αεροπορία, αλλά και την τουρκική προσπάθεια λήψης προσφορών για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Δεδομένης της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση συνοριακών διαφορών, σημειώνεται επίσης ότι η απειλή «casus belli» σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από το 1995.

Παράλληλα, η Επιτροπή τονίζει την καθυστέρηση της Άγκυρας στο να επικυρώσει την Ευρωπαϊκή συμφωνία για επαναπροώθηση μεταναστών, ένα ζήτημα «κρίσιμης σημασίας», αλλά και την «πολύ περιορισμένη» εφαρμογή του υφιστάμενου διμερούς πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η καλύτερη υλοποίηση του οποίου συνιστά «προτεραιότητα».

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Κομισιόν αναφέρεται εκτενώς στα προβλήματα που προκαλούν οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας σε πολλούς τομείς της οικονομίας και των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της μη εφαρμογής της Τελωνιακής Ένωσης, υπογραμμίζοντας μάλιστα «τη σοβαρή ανησυχία» της αναφορικά με «τουρκικές δηλώσεις και απειλές».

Στη θετική πλευρά των πραγμάτων, στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την πρόοδο που έχει πετύχει η Τουρκία στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, του ποινικού δικαίου, της ελευθερίας έκφρασης, του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως και τη δημιουργία ενός οργανισμού Συνηγόρου του Πολίτη.

Ωστόσο, η Κομισιόν σημειώνει πως σε όλους αυτούς τους τομείς εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, τον προβληματισμό της αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών, την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, την προστασία και τα δικαιώματα μειονοτήτων και την αντιμετώπιση της διαφοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η απάντηση της Άγκυρας

Με δεκτικά αλλά και σκληρά λόγια απάντησε η Τουρκία στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της με τις θετικές παρατηρήσεις της Κομισιόν αλλά και τη δυσαρέσκειά της με τα αρνητικά στοιχεία, ιδιαίτερα το ζήτημα της Κύπρου.

Ιδιαίτερα επικριτικός προς την Κομισιόν εμφανίστηκε ο αρμόδιος τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος συνέδεσε τα επιβαρυντικά στοιχεία της έκθεσης «με τη δήθεν προεδρία ενός δήθεν κράτους που δεν αναγνωρίζουμε», υπονοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ παράλληλα σχολίασε πως το έργο της Επιτροπής δεν αποτελεί οδηγό για την Τουρκία αλλά προσπάθεια καθυστέρησης της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Διαλλακτικότερο εμφανίστηκε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας τη ικανοποίησή του για την πρόοδο που καταγράφεται, τονίζοντας όμως ότι η έκθεση «εστιάζει […] στα αρνητικά στοιχεία παρά τα θετικά». Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει τη «γνωστή δημιουργική προσέγγιση» της Τουρκίας στο ζήτημα της Κύπρου, αντιτείνοντας πως η Κομισιόν «δεν αναφέρει την ευθύνη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο αρνητικό αποτέλεσμα» της επίλυσης του Κυπριακού.

Η συνδρομή της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι εφικτή μονάχα «εάν αναθεωρήσει τις διακρίσεις και μεροληψίες της συμπεριφοράς της», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook