Παρουσία πλήθους κόσμου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη  και εκπροσώπων των τοπικών αρχών πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια του Αγροτικού Αυγούστου 2012

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως ο Αγροτικός Αύγουστος είναι "μια γιορτή της Κρητικής γης, ένα φεστιβάλ γεύσεων, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια μπορεί, έχει τη θέληση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο."

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Σκουλάκη έχει ως εξής

"Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Επισκέπτες,

Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε και πάλι κοντά σας. Ο Δήμος Χανίων με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων, διοργανώνει για δεύτερη φορά, εδώ, στην αρχόντισσα του Βορρά, έκθεση με Κρητικά Αγροτικά Προϊόντα Ποιότητας & Είδη Λαϊκής Τέχνης. Oφείλουμε γι’αυτό ευχαριστίες στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ειδικά στο Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, για την παραχώρηση της Πλατείας της Αρχαίας Αγοράς.

Ο Αγροτικός Αύγουστος έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Νομού Χανίων και της Κρήτης, με απόηχο σε όλη την Ελλάδα, μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις τόσο εδώ, στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα.

Είναι μια γιορτή της Κρητικής γης, ένα φεστιβάλ γεύσεων, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια μπορεί, έχει τη θέληση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο.

Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί Θεσσαλονικείς,

Το άγαλμα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, στο κέντρο της Πλατείας, σηματοδοτεί την ιδιαίτερη μεταξύ μας σχέση- τη σχέση Μακεδόνων και Κρητικών- που σφυρηλατήθηκε στα δύσκολα χρόνια των Αγώνων. Και αν τότε ήρθαμε ως συμπολεμιστές στα πεδία των μαχών, τώρα ερχόμαστε ως πρεσβευτές των αγαθών της Κρητικής γης. Ασφαλώς κάθε περιοχή έχει τα δικά της ονομαστά προϊόντα. Έτσι και εμείς ερχόμαστε για να φέρουμε κοντά σας τα χρώματα και τα αρώματα, τις ξεχωριστές γεύσεις του γαστρονομικού πολιτισμού του νησιού μας, τα προϊόντα που συνθέτουν μια πρόταση ποιοτικής διατροφής.

Παράλληλα όμως με την παρουσία μας θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι, επιβάλλεται τώρα όσο ποτέ: Ένα διατροφικό πρότυπο. Να αλλάξουμε το πρότυπο των καταναλωτών.

•Να επιστρέψουμε στη γη μας.

•Να καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα αυτά που παράγουμε.

•Να επαναφέρουμε τα αγνά και ποιοτικά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια, που δυστυχώς εκτοπίζονται από εισαγόμενα και όχι καλύτερης ποιότητας προϊόντα . 

•Να μετατρέψουμε επιτέλους σε θετικό το εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας έναντι των εισαγωγών.

•Να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πέραν του τουρισμού, βαριά βιομηχανία για τη δοκιμαζόμενη χώρα μας είναι και ο πρωτογενής τομέας.

Σας καλούμε όλους να επισκεφτείτε τα περίπτερα των Κρητών Επιχειρηματιών και να συμμετάσχετε σ’ αυτή τη γιορτή γευσιγνωσίας που διοργανώνεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Ευχαριστούμε και πάλι τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και όλα τα στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης, που στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί σ’ αυτό μας το ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στην Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην Έκθεσή μας."