Το «μίτο της Αριάδνης» θα προσπαθήσει να βρει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, για να εξαλείψει τους συνταξιούχους-«φαντάσματα», με την εφαρμογή του συστήματος «Αριάδνη» από την αρχή του 2013.

Το νέο σύστημα που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες -ίσως και την Πέμπτη- θα αντικαταστήσει την έλλειψη online σύνδεσης μετάξύ ληξιαρχείων και ασφαλιστικών ταμείων.

Τα ληξιαρχεία χρησιμοποιούν ακόμα παλιό σύστημα (ορισμένα και χειρόγραφο) και δεν μπορούν εγκαίρως να ειδοποιήσουν τα Ταμεία για το θάνατο του ασφαλισμένου, ούτως ώστε να διακοπεί η καταβολή της σύνταξης, με αποτέλεσμα για χρόνια τρίτα πρόσωπα να εισπράττουν τη σύνταξη των πεθαμένων ζημιώνοντας τα Ταμεία.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, θα καθιερωθούν ειδικά συμβολαιογραφικά πιστοποιητικά, που θα είναι υποχρεωτικό να εκδοθούν πριν από το γάμο ή την ταφή ασφαλισμένων.

Αν το νέο σύστημα αποδώσει καρπούς και σταματήσει το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία να κυνηγά τους ανυπόγραφους συνταξιούχους, σπαταλώντας πόρους και στελεχιακό δυναμικό για έλεγχο και διασταυρώσεις, τότε, σύμφωνα με το υπουργείο, θα αποσυρθεί και η διαδικασία της απογραφής, που η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρεί ασθενείς και ηλικιωμένους...

 

protothema.gr