Οι Γάλλοι βουλευτές υιοθέτησαν σήμερα Τετάρτη το οργανικό σχέδιο νόμου που θέτει σε ισχύ τον \”χρυσό κανόνα\” για την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών, ο οποίος προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε χθες την ευρωπαϊκή αυτή δημοσιονομική συνθήκη.

Το οργανικό σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε με 490 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 18 αποχές.

Βάσει αυτού του σχεδίου νόμου παραπέμπεται στη νομοθεσία πολυετούς προγραμματισμού των δημοσιονομικών η φροντίδα να τεθεί σε ισχύ ο \”χρυσός κανόνας\” που ορίζεται από την ευρωπαϊκή αυτή συνθήκη: ένα \”διαρθρωτικό\” έλλειμμα του προϋπολογισμού (με εξαίρεση τους κινδύνους από τις διάφορες συγκυρίες) που θα περιορίζεται στο 0,5% του ΑΕΠ το ταχύτερο δυνατό.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού περιφρούρησης των δημοσιονομικών, υπό τη μορφή ενός Ανώτερου Συμβουλίου Δημοσιονομικών που θα είναι επιφορτισμένο με την επαλήθευση της βιωσιμότητας των μακροοικονομικών προβλέψεων και θα είναι αρμόδιο να αποφαίνεται όσον αφορά τον σεβασμό της πορείας των δημοσιονομικών μεσοπρόθεσμα.

Με το πράσινο φως του Συνταγματικού Συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε αυτό το καλοκαίρι να εντάξει τον \”χρυσό κανόνα\”, όχι στο Σύνταγμα, αλλά σε έναν οργανικό νόμο, δηλαδή έναν νόμο που αφορά στην οργάνωση των δημόσιων εξουσιών.

Οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν χθες το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο παρά την αντίθεση ενός μέρους της  αριστεράς, η οποία θεωρεί ότι το κείμενο αυτό προετοιμάζει το έδαφος για πολιτικές λιτότητας. Η ευρωπαϊκή αυτή δημοσιονομική συνθήκη εξετάζεται εφεξής από τη Γερουσία.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook