Χανιώτες οικονομικοί μετανάστες, που η οικονομική κρίση τους ανάγκασε να αναζητήσουν εκτός Ελλάδος εργασία αντιμετωπίζουν καταστάσεις εκμετάλλευσης και συνθήκες σύγχρονου δουλεμπορίου.

Θύματα αυτής της εκμετάλλευσης τους τελευταίους  μήνες έχουν πέσει 3  με 4 Χανιώτες με αντικείμενο τις οικοδομικές εργασίες.

Τα συγκεκριμένα άτομα ουσιαστικά \”ψάρεψε\” Χανιώτης εργολάβος που αναλάμβανε τέτοιες εργασίες στην Ελβετία.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο σύμφωνα με τιη πληροφορίες του Flashnews.gr, για το οποίο ήδη έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος του στις ελβετικές αρχές, εκμεταλλευόμενο τις οικονομικές δυσκολίες Χανιωτών και συγκεκριμένα \”πλακατζήδων\”, καθώς και εκείνο έκανε την ίδια δουλειά όσο ήταν στα Χανιά και γνώριζε πρόσωπα,κατάφερε, αφού έταξε \”λαγούς και πετραχήλια\”  να πείσει συμπατριώτες μας να πάνε στην Ελβετία για διάστημα 5-6 μηνών και να εργαστούν σε αυτόν που αναλάμβανε εργολαβίες.

Και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο εφιάλτης της εκμετάλλευσης για όσους πείστηκαν και έπεσαν στα δίχτυα του.

Απλήρωτοι για μήνες, όσοι πήγαν στην Ελβετία για να εργαστούν και να πάρουν μια οικονομική ανάσα, βρέθηκαν να ζουν στοιβαγμένοι σε δωμάτια υπογείων  5-6 άτομα μαζί, σε πόλη κοντά στα Γαλλοελβετικά σύνορα, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Και αυτό γιατί δούλευαν σε μια ξένη χώρα χωρίς να έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές ενώ αντί για πληρωμή έπαιρναν χρήματα( με τη δικαιολογία οτι τους κρατούσε το μεγαλύτερο μέρος των μισθών τους για ενοίκιο) έναντι των όσων είχαν συμφωνήσει ως αμοιβή. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να μην μπορούν καν να φύγουν από την Ελβετία, και να γυρίσουν στην Ελλάδα, καθώς δεν είχαν καν ούτε τα χρήματα για τα εισιτήρια τους.

Για το όλο θέμα έχει ενημερωθεί δικηγόρος των Χανίων που ήδη έχει κάνει σχετική καταγγελία στο υπουργείο των εξωτερικών ενώ αναμένεται να ενημερωθεί και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ελβετία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί οτι θύματα τέτοιου είδους εκμετάλλευσης ενδέχεται να έχουν πέσει και άλλοι Έλληνες που έχουν μεταβεί στην Ελβετία για δουλειά, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο πιθανότατα δεν είναι και το μοναδικό που εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο, συμπατριώτες μας , οικονομικούς μετανάστες.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, μετά και τις διαδικασίες που θα κινηθούν, αναμένεται να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης  και να απασχολήσει τόσο τις ελληνικές όσο και τις ελβετικές αρχές.

Δείτε ολόκληρη την αναφορά – καταγγελία προς το υπ.Εξωτερικών

\"\"
\"\"

Όλα τα ονόματα υπάρχουν στην διάθεση του Flashnews.gr (καθώς επίσης και των αρχών), αλλά απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους βάση του Νόμου περι προστασίας προσωπικών δεδομένων.
\"\"\"\"

Flashnews.gr/Ανδρέας Γερακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook