Φόβους για πιθανή μείωση της ενιαίας ενίσχυσης που καταβάλλεται στους αγρότες από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, έχει προκαλέσει το τελευταίο κείμενο εργασίας της Κυπριακής Προεδρίας. Τον Οκτώβριο θα κλείσει ο δεύτερος χρόνος επίσημων διαπραγματεύσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ. Η Γαλλία, που επωφελείται πιο πολύ από όλες τις χώρες από την ΚΑΠ, αντιδρά σε μια τέτοια εξέλιξη και πιέζει τα κοινοτικά κονδύλια που θα δοθούν κατά την περίοδο 2014-2020 να παραμείνουν τα ίδια. Ωστόσο το κείμενο της Κυπριακής Προεδρίας αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός για τις επιδοτήσεις «προς τα κάτω». Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με εκπροσώπους της Κυπριακής Προεδρίας, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν τέτοιες μειώσεις στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, που το σίγουρο είναι ότι θα επηρεάσουν και τους Έλληνες παραγωγούς.

«Η Κυπριακή Προεδρία παραμένει πεπεισμένη ότι είναι αναπόφευκτο το συνολικό επίπεδο δαπανών που πρότεινε η Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών στοιχείων όπως και των εξωτερικών στοιχείων του Πολυετούς Χρηματοδοτικού Πλαισίου 2014-2020, να αναθεωρηθεί προς τα κάτω», τονίζει το κείμενο. Η οικονομική κρίση έχει φέρει μείωση στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Έτσι μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να είναι δύσκολο να μείνει ανέπαφη η αγροτική πολιτική, εφόσον σήμερα λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Bernard Cazeneuve, παραδέχτηκε ένα τέτοιο σενάριο, επισημαίνοντας ότι η μοίρα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού δεν πρέπει να είναι ξεχωριστή από αυτή των εθνικών προϋπολογισμών. Ο Γάλλος Υπουργός όμως εξέφρασε «μεγάλη δυσαρέσκεια» διαβάζοντας την 52η παράγραφο στο κείμενο της Κυπριακής Προεδρίας, που κάνει αναφορά στη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, χωρίς να διευκρινίζει συγκεκριμένο ποσό. Ο κ. Cazeneuve τόνισε ότι η Γαλλία απορρίπτει αυτή την παράγραφο. Θεωρεί ότι στον προϋπολογισμό για την ΚΑΠ «έχει γίνει η μεγαλύτερη κατάχρηση». Και προσθέτει ότι για το Παρίσι δεν τίθεται κανένα θέμα «για μειώσεις» στις προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες χρηματοδοτούσαν με 281 δισ ευρώ τις άμεσες πληρωμές προς τους αγρότες για την περίοδο 2014-2020.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χριστόδουλος Φωτίου, Σύμβουλος και Εκπρόσωπος Τύπου στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος της Κύπρου, «αυτή τη στιγμή μελετάμε διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά είναι και η πιθανή μείωση ολόκληρου του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση και των διάφορων τομέων μεταξύ των οποίων είναι και η ΚΑΠ. Αν μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός είναι πιθανόν να μειωθεί και ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ και κατά συνέπεια και οι άμεσες ενισχύσεις. Οι Γάλλοι, αν και θέλουν να μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν θέλουν να μειωθεί παράλληλα και ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.

Για να έχουμε όμως μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να περιμένουμε τη συνάντηση των αρχηγών κρατών της ΕΕ, που θα γίνει στις 22 – 23 Νοεμβρίου, με αποκλειστικό θέμα το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Εκεί εκτιμώ ότι θα υπάρξουν κάποιες αποφάσεις. Πάντως αν υπάρξουν τέτοιες μειώσεις είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν και την Ελλάδα. Επίσης τα σενάρια που μελετάμε στοχεύουν σε μειώσεις στις χώρες που εισέπρατταν μεγάλες εκταρικές επιδοτήσεις, ενώ παράλληλα να αυξηθούν στις χώρες που ήταν μικρές, ώστε να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ των κρατών της ΕΕ».

agrotypos.gr/Σταύρος Παϊσιάδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook