Την ανακατανομή πόρων του ΕΣΠΑ υπέρ των προγραμμάτων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το ΕΣΠΑ 2007-2013 είχε σχεδιασθεί το 2005 με 2006, σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον και υπό διαφορετικές συνθήκες.

Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά λόγω ύφεσης, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση «τόσο για να ανταποκριθούμε στην κρίση όσο και για να μη χαθούν οι σχετικοί πόροι από διάφορα προγράμματα».
Η πρόταση αναθεώρησης του ΕΣΠΑ κατατέθηκε στην Κομισιόν στέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε ο υπουργός, «η διαδικασία έγκρισης είναι σε εξέλιξη και οι αποφάσεις αναμένονται τον Νοέμβριο».

Με την αναθεώρηση, η έμφαση θα δοθεί σε τρεις τομείς:

Πρώτον, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω νέου κύκλου προκήρυξης κρατικών ενισχύσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεύτερον, στη στήριξη της παραγωγικής επιχειρηματικότητας μέσω του νέου Επενδυτικού Νόμου.

Τρίτον, στη στήριξη του εξαγωγικού χαρακτήρα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μεταφορά πόρων

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μεταφέρονται 300 εκατομμύρια ευρώ από τον τομέα «Ψηφιακή Σύγκλιση» προς το πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας & Επιχειρηματικότητας.

Επίσης, 82 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο «Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Περαιτέρω, με εσωτερική ανακατανομή πόρων στα ΠΕΠ, χωρίς αλλαγή του συνολικού προϋπολογισμού, χάρη στη μεταφορά ορισμένων έργων των ΠΕΠ στα τομεακά προγράμματα: Προσπελασιμότητα και Περιβάλλον, εξοικονομούνται πόροι μέσα στα ΠΕΠ, για την ενίσχυση των δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (500 εκατομμύρια για την προκήρυξη για τις ΜμΕ, 330 εκατομμύρια για το Εγγυοδοτικό Ταμείο για τις ΜμΕ).

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook