«Όταν αποχώρησα από το Υπουργείο είχα τη βεβαιότητα ότι το ΣΔΟΕ ή η ΕΥΠ είχαν το υλικό και με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε αντίγραφο», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναφερόμενος στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής το φλασάκι με τα ονόματα των 2.000 Ελλήνων καταθετών δόθηκε στον ίδιο από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη, ο οποίος μάλιστα του είπε ότι κατά την άποψή του το υλικό είναι παράνομο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Μου άφησε στο γραφείο μου το φλασάκι και μερικές τυπωμένες σελίδες με τυχαία ονόματα για να αποκομίσω μία εικόνα του υλικού. Κατά τη συνομιλία μας μου είπε ότι θεωρεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ότι από μία ματιά που έριξε στο υλικό δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα. Εφόσον ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε στην διάθεση του το υλικό αυτό και είχε καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση, δεν μπορώ εγώ ως Υπουργός Οικονομικών να έχω άλλη άποψη. Ο Υπουργός δεν είναι ούτε ελεγκτικό όργανο, ούτε διωκτική αρχή ούτε ανακριτικός υπάλληλος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ενώ συνέχισε :

«Με τον κ. Διώτη δεν ξανασυζητήσαμε το θέμα και εξάλλου για λόγους αρχής ουδέποτε ρώτησα το ΣΔΟΕ για την πορεία των ερευνών για κανένα θέμα».

Για την τύχη του υλικού αυτού στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι παρέμεινε στο γραφείο του «χωρίς να χρησιμοποιηθεί» και στη συνέχει αποχωρώντας από το Υπουργείο Οικονομικών οι γραμματείς του μάζεψαν τα πράγματα του, συμπεριλαμβανομένου και του υλικού αυτού.

«Όταν είδα πρόσφατα να δημιουργείται δημοσιογραφικός θόρυβος ήμουν σίγουρος ότι η λίστα υπήρχε στο ΣΔΟΕ ή στην ΕΥΠ. Μου τηλεφώνησε ο κ.
Διώτης και κου θύμισε τη συζήτηση μας τον Αύγουστο του 2011 και ότι είχε αφήσει ένα φλασάκι. Έπρεπε να με πιέσει για να θυμηθώ. Όταν γύρισα από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόμουν συνειδητοποίησα πως μου λέει ότι τα ΣΔΟΕ δεν έχει υλικό. Θεώρησα ότι παρά το γεγονός δεν είναι νόμιμο αποδεικτικό μέσο πρέπει να είναι στην διάθεση της αρχής και το έστειλα στον Πρωθυπουργό στην κατάσταση που το είχε αφήσει σε εμένα ο κ. Διώτης».

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η λίστα να έχει υποστεί αλλοίωση. «Δεν γνωρίζω αν στον κ. Διώτη δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο. Ο κ. Διώτης παρέλαβε το υλικό από τον κ. Παπακωνσταντίνου και γνώριζε αυτά που του είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ψέματα. Όμως επειδή το συγκεκριμένο υλικό είναι προϊόν υποκλοπής μπορεί να έχει αλλοιωθεί πρώτα από όλα από αυτόν που το υπέκλεψε. Στο γραφείο μου διατηρήθηκε το usb που άφησε στο γραφείο μου ο κ. Διώτης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.


real.gr