«Αδιανόητο να γίνονται σκέψεις για ελάφρυνση των τραπεζών και περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη μη είσπραξη των 555 εκατ. ευρώ από τις Τράπεζες για τις ενισχύσεις που έλαβαν το 2004. Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τον έτερο κυβερνητικό εταίρο, τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, υπενθύμισε στη σχετική της δήλωση ότι στον προϋπολογισμό του 2012, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, με αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προβλέπεται η είσπραξη 555 εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες για τις ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος το 2004.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος διατύπωσε επιφυλάξεις για νομικούς και εποπτικούς λόγους. Ζητήθηκε η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που, μετά τις εκλογές, γνωμοδότησε υπέρ της καταβολής του ποσού.

» Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από ενημέρωση και προτροπή των αρχηγών των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση, αποδέχτηκε τη γνωμοδότηση και ζήτησε από τις τράπεζες να καταβάλουν το ποσό.

» Αυτό και πρέπει να γίνει. Είναι αδιανόητο να γίνονται σκέψεις για ελάφρυνση των τραπεζών και περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων.»

Η ΔΗΜΑΡ σημείωσε από την πλευρά της ότι οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να αποδώσουν στο Κράτος το ποσό, συμπληρώνοντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την τρόικα να μη καταβληθούν οι οφειλές από τις Τράπεζες «λόγω νομικών ζητημάτων» είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζόμενους της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων:

«Πληροφορήθηκα πριν από λίγο ότι η τρόικα ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να μην διεκδικήσει τα 550 εκ. ευρώ που χρωστάνε οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο και αντ' αυτού να βρει ισοδύναμο με την περικοπή, την κατάργηση μάλλον, όχι την περικοπή, των δώρων Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα από αυτό το έτος.

» Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν απύθμενο κυνισμό, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κοινωνικό έγκλημα και, το κυριότερο, βρισκόμαστε μπροστά στην καταρράκωση οποιασδήποτε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης.»

Χρ.Σταϊκούρας: Όλοι να συμμετάσχουν στα βάρη

Στο πλαίσιο της συζήτησης του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2013, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε πως αναγνωρίζει την ύπαρξη της οφειλής και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ανέδειξε το ζήτημα.

«Το δίκαιο και η πολιτική ηθική επιβάλλει να συμμετάσχουν όλοι στα βάρη της κρίσης. Η εθνική και κοινωνική ευθύνη καθορίζει τη στάση μου» τόνισε.

Αντιδράσεις κομμάτων

Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Άπληστοι και άθλιοι οι τροϊκανοί, αλλά κυρίως οι τραπεζίτες που διαμαρτύρονται για μισό δισ., την ώρα που ετοιμάζονται να αρπάξουν άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, φορτώνοντας με νέα δυσβάσταχτα χρέη τον ελληνικό λαό.

» Να παύσει άμεσα ο ελληνικός δανεισμός από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που μετατρέπει σε κρατικό χρέος το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να διεκδικήσει η Ελλάς -όπως πράττουν Ιταλοί και Ισπανοί- την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) οπότε οι τράπεζες θα είναι οι ίδιες υπόλογες για τα χρέη τους.»in.gr