Σε μια αποκάλυψη για την τεράστια αποζημίωση που έλαβε ο Γιώργος Προβόπουλος όταν «άφησε» την τράπεζα Πειραιώς, προχωρά με σημερινό του δημοσίευμα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Προβόπουλος έλαβε αποζημίωση ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ όταν εγκατέλειψε τη θέση του αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς- «μίας μεγάλης τράπεζας που τώρα ρυθμίζει» από τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας-, προκειμένου να αναδειχθεί σε μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το 2008.

Στην ουσία, τα χρήματα αυτά δεν ήταν αποζημίωση, αλλά επιβράβευση της ανέλιξης τους κου Προβόπουλου στην υψηλή θέση στην τραπεζική κλίμακα σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο, αναφέρει το πρακτορείο, που στη συνέχεια διευκρινίζει ότι λόγω φόρων το ποσό της επιβράβευσης έπεσε στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει, αναφέροντας πως ο κ. Προβόπουλος, «ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει παίξει ρόλο- κλειδί στην ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, το οποίο έλαβε δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστότητα από την ΕΚΤ και περιμένει να λάβει ακόμα 50 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων από το νέο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ».

Ωστόσο, προσθέτει το πρακτορείο, πως η «Τράπεζα της Ελλάδος έχει επίσης δεχθεί κριτική για την πρόσφατη διάσωση της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας, την οποία Έλληνες βουλευτές της αριστεράς την χαρακτήρισαν ως “ληστεία του αιώνα”. Σύμφωνα με τη συμφωνία διάσωσης, οι αρχές αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα μη εξυπηρετούμενα κεφάλαια της ΑΤΕ σε μία “κακή τράπεζα” και τα υπόλοιπα (σ.σ. υγιή) στην Τράπεχα Πειραιώς».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος είπε ότι ο Προβόπουλος δεν αντιμετώπισε καμία σύγκρουση συμφερόντων από τη συμφωνία αποχώρησής τους (σ.σ. από την τράπεζα Πειραιώς το 2008) και ότι είχε πλήρως ενημερώσει τις αρχές για την πληρωμή του. Όταν το Reuters έστειλε τις ερωτήσεις στον κο Προβόπουλο, το νομικό τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε: “Σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, ο Διοικητής κος Προβόπουλος δήλωσε όλο το ποσό της πληρωμής του στις σχετικές φορολογικές και δικαστικές αρχές”», προσθέτει το δημοσίευμα.


zougla.gr