Τη δέσμευση ότι η ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης αποτελεί μια από τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, απέσπασε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης.

Ο κ. Κεγκέρογλου, στη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του επεσήμανε την ανάγκη κινητοποίησης όλων των παραγωγικών, πνευματικών και δημιουργικών δυνάμεων που διαθέτει η χώρα με κοινή συνισταμένη ως προς τους στόχους και τη δράση αλλά και την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, της πατρίδας μας, μέσα από ένα σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης.

Η κινητοποίηση αυτή περνά μέσα από τη συνεννόηση της Κυβέρνησης, των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, των εκπροσώπων της οικονομίας της εργασίας και του επιστημονικού κόσμου για τους στόχους και την πολιτική της χώρας για την ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Επειδή η χώρα μας έχει θεαματική πτώση στη διεθνή κατάταξη της ανταγωνιστικότητας από το 2004 και μετά απαιτείται άμεσα η ενεργοποίηση και αξιοποίηση αυτού του θεσμού.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης με τη σύνθεση που προβλέπεται, μπορεί να αποτελέσει το δημόσιο βήμα του κοινωνικού διαλόγου μέσα από το οποίο θα επιτευχθεί η απαραίτητη συνεννόηση που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από τη κρίση.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Θανάσης Σκορδάς, αφού συμφώνησε με το Βουλευτή ότι η κοινωνία έχει οδηγηθεί σε τέλμα, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν και τους πολίτες να στενάζουν οικονομικά, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου , το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι μέσα στις προτεραιότητες, που θα υλοποιηθούν άμεσα, παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να υπάρξουν, μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο με πολιτικές και δράσεις.

«Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης δεν είχε τη δυνατότητα της λειτουργίας του. Κάτι όμως που θα αλλάξει σύντομα για αυτό το σημαντικό φορέα ανταλλαγής απόψεων και λήψης αποφάσεων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σκορδάς.
Στη δευτερομιλία του ο Βασίλης Κεγκέρογλου επεσήμανε τα εξής:

Πρέπει να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά.

«Δεν αρκεί η ανταλλαγή απόψεων, δεν αρκεί η τυπική λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Εάν δεν καταστεί το όργανο της συνεννόησης των δυνάμεων της γνώσης, των δυνάμεων του κεφαλαίου, των δυνάμεων της εργασίας, εάν δεν δώσει το μήνυμα στο σύνολο της κοινωνίας με βάση ένα εθνικό, παραγωγικό, αναπτυξιακό σχέδιο, δεν θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Χρειάζεται, λοιπόν, ουσιαστική λειτουργία πέρα από τα συνηθισμένα, πέρα από αυτά που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα.

Σε άλλα φόρουμ που αφορούν επιμέρους θέματα δεν υπάρχει συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων. Είναι αυτά που χωρίζουν τους κοινωνικούς εταίρους, τα συμφέροντα των κοινωνικών εταίρων. Όμως, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας, είναι από αυτά που ενώνουν.

Και βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι η αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας πρέπει να έχουν πρώτη προτεραιότητα και η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει βεβαίως τη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία όμως δεν είναι ικανή συνθήκη για να βγούμε από την κρίση. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Χρειάζεται ασφαλώς σχέδιο, εδώ και τώρα δράσεις και πολιτικές.

Πρέπει να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά. Εάν συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε τα πράγματα με ρυθμό που είχαμε συνηθίσει σε άλλες καταστάσεις δεν θα βγούμε από την κρίση και τα μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία.

Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς επιμένουμε ότι χρειάζεται μία επικαιροποίηση της στρατηγικής, χρειάζεται παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή μια δέσμη μέτρων για την κοινωνική προστασία, να δούμε το θέμα της παρέμβασης στο κόστος ζωής και στις τιμές –είστε και αρμόδιος Υφυπουργός- να δούμε μια ουσιαστική ρύθμιση των δανείων κι όχι τις γιαλαντζί που συζητάτε, να δούμε αποτελεσματικά μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας, να δούμε ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Βέβαια, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας που είναι ο μεγάλος άξονας που πρέπει να προωθήσουμε, έχει πρώτα απ’ όλα ανάγκη από τη διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά. Χωρίς ρευστότητα στην αγορά δεν μπορεί να στηριχθούν οι επιχειρήσεις. Θα πρέπει επιτέλους να καταλήξουμε σε αυτό το φορολογικό σύστημα που λένε όλες οι πτέρυγες εδώ μέσα, το δίκαιο, το αναπτυξιακό, το κοινωνικό, το αποτελεσματικό, το σταθερό,αλλά ο διάλογος έχει σταματήσει εδώ και καιρό, επτά μήνες.

Πιστεύω ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο από το Μάρτιο και μετά με τις απανωτές εκλογές και με την παρατεταμένη προετοιμασία της Κυβέρνησης. Αλλιώς δεν θα υπάρξουν νέες επενδύσεις, νέες δουλειές και νέες θέσεις εργασίας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, νομίζω ότι όλα αυτά τα οποία συζητάμε δεν πρέπει ως λίθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα να υπάρχουν σαν σκόρπιες τακτικές. Θα πρέπει να αποτελούν συνεκτικά τμήματα ενός ενιαίου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η αρχή, πιστεύω ακράδαντα, ότι μπορεί να γίνει με το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Είναι το όργανο στο οποίο θα καλέσετε όλους -και τα κόμματα- να έρθουν να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ξεκινήστε κι ας αναλάβει ο καθένας, είτε εκπροσωπεί δυνάμεις της κοινωνίας είτε είναι πολιτική δύναμη, τις ευθύνες του σε σχέση με την ανάγκη που έχει σήμερα η πατρίδα μας και κυρίως η κοινωνία που βιώνει και τις δύσκολες συνθήκες.

Περιμένουμε άμεσα την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook