Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο του πακέτου των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ, τις προαπαιτούμενες 89 δράσεις, αλλά και για θέματα που αφορούν την διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, συνεχίζεται σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας τούτη την ώρα.

Πρόσθετους πονοκεφάλους δημιουργούν δε στην κυβέρνηση οι «εκπλήξεις» των εκπροσώπων των δανειστών, που εμφανίζονται ανεξάντλητοι σε νέες ιδέες, απαιτήσεις και ανακάλυψη κενών.

Η τελευταία έντονη κόντρα το βράδυ της Τετάρτης αφορούσε την ιδέα της τρόικας για κάλυψη των 550 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι τράπεζες μέσω φορολογικών μέτρων.

Ειδικότερα άνοιγμα 550 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό 2012 προέκυψε κατά τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα την Τετάρτη, καθώς τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ζήτησαν να μην καταβληθούν στο Δημόσιο από τις τράπεζες οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το κράτος από το πακέτο Αλογοσκούφη.

Εισηγήθηκαν, δε, το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με έξτρα φορολογικές παρεμβάσεις. Η πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Γ.Στουρνάρα και Χρ.Σταϊκούρα, ο οποίος μάλιστα απείλησε και με παραίτηση.

Με τη δημοσιοποίηση δε του θέματος σήμερα (Πέμπτη) υπήρξαν έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, με χαρακτηριστική την επίθεση του Νικ.Κακλαμάνη της ΝΔ στον Γ.Στουρνάρα τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο των τραπεζιτών.

Τα κόμματα χαρακτήρισαν τις εν λόγω προτάσεις της τρόικας «αδιανόητες», «πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες», «απύθμενα κυνικές και εγκληματικές» και ζήτησαν την καταβολή του ποσού από τις τράπεζες.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «το δίκαιο και η πολιτική ηθική επιβάλλει να συμμετάσχουν όλοι στα βάρη της κρίσης».

Ολημερίς το χτίζαν το πακέτο μέτρων….

Τα εναπομείναντα μέτρα για την κάλυψη του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ αποτελούν σημαντικό ζήτημα στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος για το 2013 κάτω από τα 9 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα (έναντι των 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός), εστιάζοντας στην πρόσθετη περικοπή λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις 89 διαρθρωτικές δράσεις, που το Eurogroup ξεκαθάρισε ότι αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης , στη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκε πως σχεδόν οι μισές βρίσκονται σε τελικό στάδιο ολοκληρώσεως και ως την ερχόμενη Δευτέρα εκτιμάται πως θα έχουν απομείνει εκκρεμείς οι 35 εξ αυτών.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook