Το αεροσκάφος της Syrian Air που εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στην Άγκυρα μετέφερε ρωσικό πολεμικό υλικό προς τη Συρία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας στην γραμμή της Άγκυρας ότι υπήρξε μεταφορά παράνομου -«μη πολιτικού»- φορτίου, όπως είχε υποστηριχτεί εξαρχής.

Τα πυρομαχικά, διευκρίνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προορίζονταν για το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που είχε υποστηρίξει ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να σταματήσει τις παράνομες μεταφορές όπλων μέσα από τον εναέριο χώρο της.

Οι Αρχές ερευνούν το κατασχεθέν υλικό και θα πράξουν τα δέοντα υποστήριξε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Αργά τη Τετάρτη, μετά από πληροφορίες που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες, οι τουρκικές Αρχές ζήτησαν από το Airbus να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας συνοδεία μαχητικών. Στον πιλότο δόθηκε η επιλογή να επιστρέψει στη Ρωσία αλλά προτίμησε να προσγειωθεί, μετά την υπόδειξη που του έγινε, στην Άγκυρα.

Οι πληροφορίες των πρώτων ωρών για ύποπτο, μη πολιτικό, υλικό ξεκαθάρισαν λίγο αργότερα, με τα τουρκικά μέσα αν μιλούν για όπλα ή επικοινωνιακό υλικό.

Το περιστατικό προκάλεσε όξυνση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και μάλλον διεύρυνε το ρήγμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό, οι οποίες έχουν φτάσει στα πρόθυρα της πολεμικής αντιπαράθεσης.

Οι δύο χώρες αντέδρασαν λέγοντας ότι δεν υπήρξε μεταφορά παράνομου υλικού και ότι η Άγκυρα έβαλε τις ζωές των επιβαινόντων (περίπου 30 πλήρωμα και επιβάτες) σε κίνδυνο.

Αντιθέτως η Τουρκία εξαρχής υποστήριξε ότι οι ενέργειες της είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο. Έδωσε πάντως εξηγήσεις στον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα, μετά από αίτημα της Μόσχας να πληροφορηθεί επισήμως για το θέμα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «ο πιλότος του αεροσκάφους δεν μας ενημέρωσε σχετικά με τον κατάλογο και την εθνικότητα των επιβατών» και ότι πληροφορήθηκε ότι υπάρχουν Ρώσοι επιβάτες «λίγο πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους». Απέρριψε δε ότι καταγγελίες για κακομεταχείριση των επιβατών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν θα επισκέπτονταν την Τουρκία της επόμενη εβδομάδα, αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε για τις 3 Δεκεμβρίου. Η Μόσχα, δια του εκπροσώπου του προέδρου, εξήγησε ότι η αναβολή είχε συμφωνηθεί τη Δευτέρα λόγω του φορτωμένου προγράμματος του Πούτιν και ως εκ τούτου δεν σχετίζεται με το περιστατικό.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook