Προσέγγιση βήμα – βήμα καταγράφεται μεταξύ Αθήνας – τρόικας για τα μέτρα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, και στο πλαίσιο αυτό σήμερα έχει κανονιστεί νέα συνάντηση των επικεφαλής της τριμερούς με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Κάθε μέρα προκύπτει και κάτι άλλο» σχολίαζε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία για την αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Ειδικότερα, τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2013 ανέρχονται στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Συνολικά, από τις περικοπές στις συντάξεις θα προέλθουν τα 4,9 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το τι προβλέπονταν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προκύπτει από τη διαφαινόμενη κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και από την αύξηση του ποσοστού περικοπής όλων των συντάξεων. Αντιθέτως, δεν θα μειωθούν τα αναπηρικά επιδόματα. Άλλα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα υλοποιηθούν το 2014.

Η τρόικα ζητά επιπλέον μέτρα για την διετία 2015 – 2016 χωρίς προς το παρόν να έχει προσδιορίσει το ποσό, καθώς εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά τα 555 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες προς το δημόσιο, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία το ποσό να καταβληθεί από τις τράπεζες. Πάντως από το ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν πως η τρόικα πρότεινε αντισταθμιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ την Πέμπτη σημειώθηκε πρόοδος με το ζήτημα των δημοσιονομικών και των 89 δράσεων στις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές να έχει κλείσει.

«Αν τα βρούμε σε αυτά τα δύο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κλείσουν και η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, που προκαλεί η επιμήκυνση, που υπολογίζεται γύρω στα 12 δισ. ευρώ» σχολίαζε χαρακτηριστικά.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook