Η Χεζμπολάχ απέστειλε το μη επανδρωμένο ιρανικής κατασκευής αεροσκάφος που εντοπίστηκε και καταρρίφτηκε το περασμένο Σάββατο στο Ισραήλ, παραδέχτηκε ο αρχηγός της οργάνωσης, σεΐχης Χασάν Νασράλα.

Το αεροσκάφος πριν καταρριφθεί κάπου στο νότιο Ισραήλ «πέταξε πάνω από ευαίσθητες ισραηλινές τοποθεσίες», είπε ο Νασράλα σε τηλεοπτική εμφάνιση επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν αναφερθεί και εξαρχής.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ επισήμανε όμως ότι η οργάνωση έχει και άλλες δυνατότητες που κρατά κρυφές. «Είναι φυσικό μας δικαίωμα να στέλνουμε αναγνωριστικές πτήσεις μέσα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη· δεν είναι η πρώτη φορά ούτε θα είναι και η τελευταία», είπε και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε όποιο σημείο του Ισραήλ θέλουμε».

Το Ισραήλ είχε αναφέρει ότι το drone είχε μπει στον εναέριο χώρο του πετώντας από τη Μεσόγειο στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, όχι όμως από την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα.

Πετώντας προς τα ανατολικά και σε σημαντικό βάθος, παρακολουθούνταν από μαχητικά και καταρρίφτηκε με πύραυλο και με τη δεύτερη προσπάθεια (η πρώτη απέτυχε) πάνω το δάσος του Γιατίρ, νοτίως της Χεβρώνας.

Το αεροσκάφος πλησίαζε στην έρημο Νεγκέβ, όπου βρίσκεται, στη Ντιμόνα, μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου του εβραϊκού κράτους.

Την πληροφορία ότι επρόκειτο για αεροσκάφος της Χεζμπολάχ που πετούσε με ιρανική τεχνογνωσία είχε μεταδώσει νωρίτερα την Πέμπτη ο ιστότοπος της εφημερίδας Yediot Ahronot.

Την Χεζμπολάχ κατηγόρησε ευθέως και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που δεσμεύτηκε ότι στο εξής «τα ισραηλινά σύνορα θα προστατευθούν με αποφασιστικότητα» και προανήγγειλε ότι η χώρα του «θα αντιδράσει περνώντας στην επίθεση έναντι κάθε μελλοντικής απειλής εναντίον του».

Η Χεζμπολάχ είχε στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στο παρελθόν –για την ακρίβεια μετά τον πόλεμο του 2006– αλλά στο βόρειο Ισραήλ. Η πτήση του περασμένο Σάββατο ήταν πρωτοφανής για το νότιο τμήμα της χώρας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook