Εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία βάσει της οποίας το πετρέλαιο θέρμανσης εξισώνεται στο 80% του πετρελαίου κίνησης.

Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν είναι ο τρόπος που θα γίνεται η επιστροφή του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών σε όσους καταναλωτές τη δικαιούνται με βάση εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, Χάρη Θεοχάρη, οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr αναγράφοντας τα στοιχεία τους (το ΑΦΜ τους, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας), όπως αναφέρει Το Βήμα.

Με αυτά τα στοιχεία θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος αν δικαιούται επιδότηση πετρελαίου. Μόλις λάβει το «πράσινο φως» θα επανέρχεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή και θα αναγράψει τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς από τον πρατηριούχο ή την εταιρεία διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης ώστε να γίνει διασταύρωση με το σύστημα «Ήφαιστος». Μόλις το υπουργείο ολοκληρώσει τη διασταύρωση τότε θα προχωρά άμεσα η επιστροφή της διαφοράς του φόρου με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει αναγράψει στην αίτηση.

Στην περίπτωση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή διαμερίσματος σε πολυκατοικία κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης θα αναγραφεί και ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας, καθώς ο αριθμός παροχής του κοινόχρηστου ρολογιού ρεύματος. Επίσης, θα αναγράψει τα χιλιοστά του διαμερίσματος στο σύνολο της πολυκατοικίας.

Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης θα είναι 28 λεπτά αντί για 33 λεπτά που αντιστοιχούν στην πραγματική αύξηση της φορολογίας. Κι αυτό διότι η τρόικα δεν έδωσε έγκριση για την πλήρη κάλυψη του ποσού, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Έτσι, η μέγιστη επιστροφή φόρου για κάποιον που κατοικεί στην Α\’ ζώνη θα είναι 850 ευρώ, στη Β\’ ζώνη 510 ευρώ, στη Γ\’ ζώνη 270 ευρώ και στη Δ\’ ζώνη 170 ευρώ, το ανώτερο.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά από τη Δευτέρα, θα πωλείται προς 1,35 ώς 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης μολονότι θα έχει ίδια φορολογία με το θέρμανσης θα πωλείται κατά 7-8 λεπτά ακριβότερα (περίπου 1,47 ευρώ το λίτρο) λόγω του ότι έχει διαφορετική επεξεργασία.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τις πρώτες εβδομάδες το σύστημα δεν θα υπερφορτωθεί και έτσι όποιες ατέλειες υπάρχουν θα διορθωθούν χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι εκατομμύρια νοικοκυριά ενόψει της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια είχαν προμηθευτεί το συγκεκριμένο καύσιμο πριν λήξει η περίοδος όπου πωλείτο με φόρο 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook