Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χθες Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τραπεζίτες σε μια ιδιωτική διάλεξη, πως λαχταράει μια «καινούρια ζωή».

«Θέλω μια καινούρια ζωή, αλλά όχι μόνο για να δίνω διαλέξεις (...) αυτό που μ' αρέσει δεν είναι η πολιτική, είναι να πράττω, να πράττω στην πολιτική ή αλλού» δήλωσε ο Σαρκοζί, σύμφωνα με τα πολύ εκτεταμένα αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιοποιήθηκαν από τον νεοϋορκέζικο ενημερωτικό ιστότοπο «French Morning» (Γαλλικό Πρωινό).

«Θα ήθελα τόσο να δείξω ότι μπορεί να είναι κανείς πολιτικός αλλά να καταλαβαίνει και τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο Σαρκοζί, ο οποίος μίλησε για περίπου 50 λεπτά ενώπιον περίπου 400 τραπεζιτών.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι η «πρώτη ομιλία» του έπειτα από την αποχώρησή του, τον Μάιο, από το προεδρικό μέγαρο.

Στην αρχή της παρέμβασής του, ο 57χρονος Σαρκοζί μίλησε για λίγο στα αγγλικά για να παρουσιαστεί.

«Είμαι ένας νέος συνταξιούχος. Νέος ίσως, συνταξιούχος σίγουρα. Δεν έχω εργαστεί εδώ και πέντε μήνες. Ποτέ στη ζωή μου δεν έκανα τόσο μεγάλες διακοπές και το χειρότερο είναι πως είμαι ευτυχής με την κατάσταση αυτή» πρόσθεσε.

Ο Σαρκοζί αναφέρθηκε επίσης στην κρίση στην Ευρώπη, λέγοντας πως «οι συνθήκες εξόδου από την κρίση δεν θα υπάρξουν πριν από δύο χρόνια».

«Είναι περίπλοκο, αλλά η Ευρώπη δεν θα διαλυθεί και το ευρώ δεν θα εξαφανιστεί» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, προσθέτοντας επίσης πως η Ευρώπη πρέπει «να αποδεχθεί την ηγεσία» των μεγάλων χωρών που «επιτρέπει να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις».

Τοποθετώντας την Ευρώπη σ' ένα ιστορικό πλαίσιο, ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης πως «αν δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει πόλεμος. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προσεγγίσουν η μία την άλλη, αν η Γερμανία και η Γαλλία δεν προσεγγίσουν η μία την άλλη, θα συγκρουστούν» υπογράμμισε ακόμη.

Ο Σαρκοζί μίλησε, επίσης, για τις αναδυόμενες χώρες πριν ολοκληρώσει την ομιλία του λέγοντας πως δεν έχει πικρία. «Αγωνίστηκα για να κερδίσω, κέρδισα μία φορά, έχασα μια άλλη, έτσι είναι η ζωή».

Ο Σαρκοζί ήταν ο ομιλητής σε ιδιωτική διάλεξη που οργανώθηκε από τη βραζιλιάνικη επενδυτική τράπεζα BTG Pactual, στο πολυτελές ξενοδοχείο του Μανχάταν Ουόλντορφ Αστόρια.

Ο Σαρκοζί, με επιμελώς ατημέλητη εμφάνιση (είχε αφήσει γένια μερικών ημερών) δεν παραχώρησε παρά λίγα δευτερόλεπτα στους εκπροσώπους του Τύπου, μόνο για να φωτογραφιθεί στην είσοδο του ξενοδοχείου. «Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ» ήταν οι μοναδικές λέξεις που απηύθυνε στους δημοσιογράφους.

 

in.gr