Αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν για την Πέμπτη 18/10 οι αγροτικοί σύλλογοι πρώην δήμου Μύθημνας, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας, Μεσκλών, Γαβαλοχωρίου.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι αγροτικοί σύλλογοι αναφέρουν τα εξής :

"Η βάρβαρη επίθεση στην ζωή και στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ φορτώνοντας τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό.

Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, των νέων μέτρων, της γενικότερης πολιτικής της ΚΑΠ και της Ε.Ε, η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς.

Αύξηση του κόστους παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων που όμως η λαϊκή κατανάλωση τα αγοράζει πανάκριβα αφού οι έμποροι κερδοσκοπούν σε βάρος όλων μας, πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της παραγωγής, ζημιές που δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί. Οι εξευτελιστικές τιμές στα εσπεριδοειδή, το λάδι και τα κτηνοτροφικά προϊόντα τη στιγμή που οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν ανέβει στα ύψη, στα πρώιμα κηπευτικά οι αγρότες δεν μπορούν να φυτέψουν.

Τα νέα αγριότερα μέτρα που ανακοινώνει η συγκυβέρνηση οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πενιχρού εισοδήματος καθώς θα μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ ενώ αντίστοιχα έχει αυξηθεί για την αγορά μέσων και εφοδίων από τους αγρότες, μειώνεται η επιστροφή για το πετρέλαιο, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ενώ καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν το χαράτσια των γεωτρήσεων, νέα και παλιά χαράτσια επιβάλλονται στους αγρότες, αυξάνουν οι εισφορές για τον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ ενώ την ίδια στιγμή θα μειώσουν και άλλο τις εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις.
Χιλιάδες αγρότες, παραμένουν ανασφάλιστοι αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την διάθεση και αγορά των φαρμάκων.

Σε αυτή την κατάσταση έρχονται να προστεθούν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους. Επιβάλλεται να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο που οφείλονται σε φυσικά αίτια και νόσους. Να είναι κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% την ζημιά.

Δραματική είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία, οδηγείται στην συρρίκνωση και την κατάρρευση αν και είμαστε ελλειμματικοί σε όλα τα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα. Οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στον αφανισμό, δεν έχουν να ταΐσουν ούτε τα ζώα τους, ενώ προχωράει με γοργούς ρυθμούς η συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκτηνοτρόφων. Τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση των τιμών στο γάλα και το κρέας είναι ο γενικός κανόνας στους κτηνοτρόφους.

Η διάλυση της ΑΤΕ έχει αρνητικές συνέπειες αφού σχεδόν το 70% της γης των αγροτών και η περιουσία των συνεταιρισμών βρίσκεται υποθηκευμένη εκεί. Ήδη στέρεψε η δανειοδότηση με συνέπεια να είναι εξαιρετικά αμφίβολη η σπορά και η καλλιέργεια την νέα καλλιεργητική περίοδο για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες. Σαρωτικά αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους.

Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα περικόψει τις επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους συγκεντρώνοντας την γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών.

Το αγροτικό κίνημα έχει μεγάλη εμπειρία, έχει καταγράψει σημαντικούς, μαζικούς, μαχητικούς και νικηφόρους αγώνες που στηρίχτηκαν στην οργάνωση, την πρωτοπόρα δράση της ΠΑΣΥ, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα, στην μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών. Ξέρουμε πολύ καλά πως ότι κατακτήσαμε ήταν μέσα από σκληρούς πολυήμερους αγώνες αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Στον ίδιο δρόμο καλούμε για μια ακόμη φορά τους μικρομεσαίους αγρότες να βαδίσουν ώστε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζούμε.

Στην επίθεση που δεχόμαστε χρειάζεται να απαντήσουμε με την δική μας αντεπίθεση και κλιμάκωση της δράσης μας διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος αλλά αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται συνολική σύγκρουση και ρήξη με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, με την ΚΑΠ με τον μονόδρομο της Ε.Ε, να καταργηθούν τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι.

Για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας, χρειάζεται να συνδέεται και να συντονίζεται με τον αγώνα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, της νεολαίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ!

Με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και το νέο μνημόνια που καταθέτει στη Βουλή η εσωτερική Τρόικα προβλέπεται για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η κατάργηση του αφορολόγητου (5.000 ευρώ) και μπαίνει συντελεστής από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», στο 6% σύμφωνα με «διαρροές» από τη συγκυβέρνηση. Κατάργηση του «αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος», χαράτσωμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς με βάση τα λογιστικά βιβλία, μέτρο που προβλέπεται να ισχύσει από το 2014. Ακόμη μεγαλύτερη προβλέπεται η καρατόμηση της επιστροφής ΦΠΑ από 11% στο 6%, επίσης και στο ύψος της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών. Τα παραπάνω έρχονται σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ. Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προβλέπεται η φορολόγηση όλων των αγροτεμαχίων τους σαν να είναι οικόπεδα και σπίτια.

Όλοι την Πέμπτη 18 του Οκτώβρη στις 10 το πρωί με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα στη πλατεία Νέων Καταστημάτων."