Εκκληση στην Τουρκία και τη Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά το επεισόδιο κατά το οποίο τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα ανάγκασαν συριακό αεροσκάφος να προσγειωθεί στην Τουρκία, απηύθυνε σήμερα, Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Το επεισόδιο αυτό, το βράδυ της Τετάρτης κλιμάκωσε την ήδη αυξημένη ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες καθώς η 19μηνη εξέγερση στη Συρία συνεχίζει να επεκτείνεται στα τουρκικά σύνορα.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην εμπλακούμε στον κύκλο της κλιμακούμενης βίας, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανάφλεξη σ' ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Βεστερβέλε στο Πεκίνο.

Ο Βεστερβέλε επιστρέφοντας στη Γερμανία από την Κίνα προγραμματίζει σύντομη επίσκεψη για το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το συριακό αεροσκάφος που υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην 'Αγκυρα, μετέφερε «στρατιωτικό εξοπλισμό».

«Οι παραδόσεις όπλων στο συριακό καθεστώς δεν είναι αποδεκτές», τόνισε ο Βεστερβέλε, ο οποίος προειδοποίησε την Τουρκία να μη δίνει βάση σε «προκλήσεις».

Ο Γερμανός υπουργός συνέχισε το ταξίδι του σήμερα, Παρασκευή, στην Κίνα επισκεπτόμενος στην πόλη Σενιάνγκ στη βορειοανατολική χώρα στην οποία η αυτοκινητοβιομηχανία BMW AG έχει εργοστάσιο και όπου θα ανοίξει προξενείο.

Ο Βεστερβέλε δεν ανέφερε αν θα συζητήσει με τους Κινέζους ηγέτες για την τύχη του φυλακισμένου Νομπελίστα της ειρήνης Λιου Σιαομπό και της συζύγου του, οι οποίοι βρίσκονται υπό περιορισμόν κατ΄οίκον.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε μόνο ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παίζουν ρόλο στις διπλωματικές σχέσεις και «βεβαίως, η τύχη των ανθρώπων, επίσης».

 

protothema.gr