Σε ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Τουρκία προχώρησε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον απόηχο της υποχρεωτικής προσγείωσης ενός συριακού πολιτικού αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Δαμασκός από τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως το επίμαχο συριακό A-320 Airbus μετέφερε παράνομα οπλισμό. Έπειτα από έρευνες περίπου οκτώ ωρών, οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν μέρος του φορτίου του αεροπλάνου. Στη συνέχεια, η Άγκυρα αποκάλυψε πως το κατασχεθέν φορτίο ήταν στρατιωτικό τηλεπικοινωνιακό υλικό, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τον ο τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της με τις ενέργειες της Άγκυρας, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να ισχυρίζεται πως η υποχρεωτική προσγείωση του αεροπλάνου υπό την πίεση δύο τουρκικών μαχητικών F-16 «απείλησε τη ζωή και την ασφάλεια» των 17 ρώσων πολιτών που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα αίτια των τουρκικών ενεργειών.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε πως η ακύρωση της επίσκεψης Πούτιν, που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, έχει οποιαδήποτε σχέση με την προσγείωση του συριακού αεροπλάνου.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook