Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 10/10/2012 η ημερίδα ‘Κρητικό ελαιόλαδο: Ποιότητα – Υγεία – Γευσιγνωσία’ στα πλαίσια του ‘Αγροτικού Αυγούστου 2012’ του Δήμου Χανίων. Την ημερίδα, που έγινε στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας, οργάνωσε το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC).

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης τονίζοντας την στήριξη του Δήμου στο πρωτογενή τομέα και το ελαιόλαδο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης που τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή που θα στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας.

Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Δρ. Κων. Χαρτζουλάκης κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας τόνισε την συμβολή του Ινστιτούτου στην βελτίωση της ποιότητας του Κρητικού ελαιολάδου και την παγκόσμια αναγνώρισή του, αφού το Ινστιτούτο αποτελεί παγκόσμιο πόλο αναφοράς για το ελαιόλαδο, και ευχαρίστησε το Δήμο Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για την συνεργασία τους.

Στην ημερίδα ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Ελ. Αμπαδιωτάκης αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία του Δήμου για τη Συμβολαιακή Γεωργία: Ελαιόλαδο «…της Κρήτης το ΟΜΑΔΙΚΟ» και η Δρ. Ευαγ. Στεφανουδάκη – Κατζουράκη από το Ινστιτούτο στην ‘Ποιότητα του ελαιολάδου – από το Χωράφι στο Τραπέζι του Καταναλωτή’.

Η Μαρία Λαζαράκη αναφέρθηκε στα ‘Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά παρθένου ελαιολάδου και την αξιολόγησή τους’ και ο Δρ. Απ. Κυριτσάκης από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τόνισε το ‘Λειτουργικό ρόλο του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου’. Για τα θέματα προώθησης του ελαιολάδου μίλησαν ο κ. Χρ. Καμενίδης, καθηγητής του ΑΠΘ και η Μαγδαληνή Ράππου, από το Τμήμα Ελαίας του ΥΠΠΑΤ.

Ακολούθησε οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένων ελαιολάδων από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων για τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία και τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής όταν αγοράζει ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook